Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί την Ελλάδα με υποχρεωτική καλλιέργεια μεταλλαγμένων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να ακυρώσει την απόφαση της Ελλάδας να απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού (ΜΟΝ810) της εταιρίας Mονσάντο στη χώρα μας.[1] Το φλέγον θέμα θα συζητηθεί στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο (24-25/10), όπου και θα τεθεί σε ψηφοφορία. Μέχρι στιγμής η ελληνική απόφαση δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την απαραίτητη υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών-μελών και κινδυνεύει να απορριφθεί από το Συμβούλιο.
Η Greenpeace ζητά από την κυβέρνηση, τους Ευρωβουλευτές, την ΕΝΑΕ, τους αγροτικούς φορείς, τη βιομηχανία τροφίμων, τις οργανώσεις και τα δίκτυα που είναι ενάντια στα μεταλλαγμένα να αναλάβουν άμεσα ουσιαστική δράση για να διατηρηθεί το δικαίωμα των ευρωπαϊκών χωρών να απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στις επικράτειές τους.
“Η επίθεση αυτή μοιάζει να σηματοδοτεί την έναρξη σοβαρών πιέσεων από το μέρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα μας για να ανοίξει η πόρτα στα μεταλλαγμένα. Σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των πολιτών, των αγροτικών φορέων και του πολιτικού κόσμου είναι ενάντια στα μεταλλαγμένα, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει καταφέρει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να χτίσει επαρκείς συμμαχίες που θα της δώσουν την απαραίτητη στήριξη για να σταματήσει την εισβολή τους. Η χώρα μας μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις (2) οφείλει να πρωτοστατήσει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, στη στηλίτευση της στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνεχίζει να προωθεί τα μεταλλαγμένα υποχωρώντας στις πιέσεις των Η.Π.Α και των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων και αγνοώντας την πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών. ” δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα παραμένει ανεφάρμοστη και επιπλέον αφήνει αδιευθέτητα πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν στο εισόδημα των αγροτών και την προστασία της γεωργίας και του περιβάλλοντος από την επιμόλυνση με μεταλλαγμένα. Ταυτόχρονα, τα θεσμικά όργανα και οι μηχανισμοί της Ε.Ε. λειτουργούν με αδιαφάνεια και δεν ακολουθούν ούτε στο ελάχιστο δημοκρατικές διαδικασίες, αφού εγκρίνουν μεταλλαγμένα προϊόντα αγνοώντας συστηματικά νέα επιστημονικά στοιχεία, σοβαρές ενστάσεις από φορείς και επιστήμονες καθώς και τη βούληση των ευρωπαίων πολιτών.
Δεδομένου ότι υπάρχει ήδη το προηγούμενο της επιτυχίας στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της 24ης Ιουνίου, όπου απορρίφθηκε η πρόταση της Επιτροπής για άρση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν θέσει τέσσερα κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων και η χώρα μας) [2],
η Greenpeace ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μπασιάκο και τον Υφυπουργό κ. Κοντό, στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών:
– να εκφράσουν την επιμονή της χώρας μας στην απαγόρευση καλλιεργειών μεταλλαγμένων οργανισμών υπερασπίζοντας τους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.
– να αναλάβουν πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές μεταλλαγμένων και να αναδιαρθρωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία
Η ουσιαστική προστασία του εισοδήματος των αγροτών, του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας απαιτεί την απαγόρευση της απελευθέρωσης μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον. Αυτό είναι και το αυτονόητο βήμα για την υλοποίηση του στόχου μιας γεωργίας που βασίζεται στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ονομασίας προέλευσης και βιολογικών, όπως άλλωστε υποστηρίζεται από την πολιτική ηγεσία.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μυρτώ Πισπίνη, τηλ. 210 3806 374-5, 6979 443304
Σημειώσεις
[1] Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία στην ΕΕ από το 1998. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αγνοώντας συστηματικά νέα επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και τη γεωργία, αποφάσισε να εγγράψει στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σπόρων 17 ποικιλίες του εν λόγω καλαμποκιού ΜΟΝ810 (8 Σεπτεμβρίου 2004). Ως αποτέλεσμα, οι ποικιλίες αυτές είναι ελεύθερες να κυκλοφορούν από το 2005 σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά.
Στις 7 Απριλίου 2005, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κοινοποιεί στην Ε.Ε. με Υπουργική Απόφαση (Αρ.24367, 3.3.2005) την απαγόρευση της εμπορίας σπόρων των 17 ποικιλιών του εν λόγω καλαμποκιού.
Η ελληνική απόφαση έχει ήδη συζητηθεί στην Ειδική Επιτροπή Σπόρων (20 Ιουλίου 2005) όπου τα κράτη-μέλη δεν ήρθαν σε συμφωνία, για αυτό το λόγο το θέμα παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Στην Επιτροπή Σπόρων, τα κράτη-μέλη που υποστήριξαν τη θέση μας δε συγκέντρωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία για να απορριφθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση των απαγορευτικών μέτρων που έχει επιβάλλει η χώρα μας.
[2] Εκτός από τη χώρας μας αντίστοιχα απαγορευτικά μέτρα έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Greenpeace
Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα / Τηλ: 210-38.06.374-5 / Fax: 210-38.04.008 www.greenpeace.gr