sstamellos

sstamellos

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210-3241001
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ


Για να μη γίνει το πιάτο μας θύμα της επόμενης εισβολής

Στη συνείδηση των πολιτών, η απόρριψη των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ή «μεταλλαγμένων», όπως συνήθως τους λέμε) είναι απόλυτη:
– Αντιπροσωπεύουν ανυπολόγιστο ρίσκο όχι μόνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία αλλά και για την ανεξαρτησία των αγροτών και τη διατήρηση του γενετικού πλούτου.
– Ελεύθερη καλλιέργειά τους θα σήμαινε υποταγή μας σε ένα πείραμα που μετά θα είναι αδύνατο να σταματήσουμε, αφού οι γενετικές τροποποιήσεις μεταφέρονται ανεξέλεγκτα και στις άλλες καλλιέργειες.

ΠΡΩΤΕΣ ΝΙΚΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΚΗΡΥΚΤΟ ΠΟΛΕΜΟ…
Στη μάχη για την απόκρουση των μεταλλαγμένων ενεργοποιείται ήδη σε όλο τον κόσμο ένα ευρύ φάσμα κινημάτων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών: περιβαλλοντικές οργανώσεις και δίκτυα καταναλωτών, κινήματα ακτιβιστών και πράσινα κόμματα, επιστημονικοί φορείς και συνδικάτα αγροτών, κερδίζουν ήδη τη μάχη της κοινής γνώμης στις περισσότερες χώρες. Τον τελευταίο όμως καιρό, η πίεση της κοινωνίας των πολιτών έχει φέρει και πιο απτές νίκες:
– Κυρώθηκε η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων.
– Τέθηκε σε ισχύ, με συμμετοχή 50 χωρών (χωρίς τις Η.Π.Α) το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια. Το πρωτόκολλο ρυθμίζει τη διεθνή διακίνηση των μεταλλαγμένων και κατοχυρώνει ρητά το δικαίωμα κάθε χώρας να επικαλείται και να εφαρμόζει την Αρχή της Πρόληψης.
– Σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο), πλήθος περιφέρειες ανακηρύσσονται σε «ζώνες χωρίς μεταλλαγμένα» παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν.

Οι εξελίξεις αυτές είναι θετικές, όμως δεν αρκούν. Ζητήματα υγείας και περιβάλλοντος δεν μπορούν να αφήνονται μόνο στην αγορά και τους καταναλωτές. Η εσπευσμένη εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού μορατόριουμ αφήνει σοβαρά κενά για την αστική ευθύνη των παραγωγών και των εταιριών, ενώ επαρκής προστασία από την επιμόλυνση δε μπορεί να υπάρξει. Έτσι το κόστος των όποιων προληπτικών μέτρων, αλλά και οι συνέπειες της επιμόλυνσης, φορτώνονται στις πλάτες όσων δεν θέλουν να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα.
Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις για αυταρχική επιβολή των μεταλλαγμένων συνεχίζονται και εντείνονται. Η επιθετική προώθησή τους αποτελεί επίσημη πολιτική των Η.Π.Α. ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Στην Ευρώπη, η Κομισιόν και οι περισσότερες κυβερνήσεις ήδη υποχωρούν, πιέζοντας για «συνύπαρξή» των μεταλλαγμένων με τη βιολογική και συμβατική γεωργία και ετοιμάζοντας τις πρώτες νέες άδειες καλλιέργειας. Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, παλιό μας γνώριμο από την κατακραυγή που είχε ξεσηκώσει το 1999 στο Σηάτλ αλλά και από την αυστηρή κριτική που δέχεται ακόμη και από εκπροσώπους κυβερνήσεων, συζητείται ήδη με πλήρη αδιαφάνεια η προσφυγή των Η.Π.Α. κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσφυγή καταγγέλλει ως «αθέμιτο εμπορικό φραγμό» το ευρωπαϊκό μορατόριουμ (που ήδη έχει εγκαταλειφθεί) αλλά και τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανσή τους. Στόχος της προσφυγής να μετατραπεί το θέμα των μεταλλαγμένων, από ζήτημα υγείας και βιοασφάλειας, σε απλή εμπορική διαφορά.

Η ΜΑΧΗ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Η πρόσφατη κυβερνητική «Χάρτα Σύγκλισης» με την Ε.Ε αποτυπώνει και επίσημα την επιλογή για αποδοχή μεταλλαγμένων καλλιεργειών και στη χώρα μας.
– Η Ελλάδα καθυστερεί να κυρώσει το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, ίσως για να μη δυσαρεστήσει τις Η.Π.Α.
– Η κυβέρνηση επιμένει στην επιβολή της «συνύπαρξης» των μεταλλαγμένων με τις άλλες καλλιέργειες (δηλ. στην αναπόφευκτη επιμόλυνσή τους).
Το αίτημα για ζώνη ελεύθερη από καλλιέργειες μεταλλαγμένων στο σύνολο της χώρας εκφράζεται όχι μόνο από τους συλλόγους και την ομοσπονδία των βιοκαλλιεργητών αλλά και από την ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ, τη ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε και το Εθνικό Συμβούλιο Βιοηθικής. Οι ιδιαίτερες ελληνικές συνθήκες, με τον μικρό αγροτικό κλήρο, επιβάλλουν το μέτρο αυτό ως μόνη λύση απέναντι στην απειλή των επιμολύνσεων.

ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ
Για Ελλάδα ελεύθερη από καλλιέργειες μεταλλαγμένων
– Με ασφυκτική πίεση στους βουλευτές και στα κόμματα, ιδιαίτερα ενόψει εκλογών.
– Με παράλληλες παρεμβάσεις στα νομαρχιακά συμβούλια για αποκλεισμό των μεταλλαγμένων σε κάθε νομό, ως έμπρακτη αρχή για όλη τη χώρα αλλά και ως άμεσο ανάχωμα απέναντι στην επιμόλυνση.
– Με πρωτοβουλίες άμεσης δράσης όπου εμφανιστούν προσπάθειες για καλλιέργεια μεταλλαγμένων ή και σε εγκαταστάσεις που διακινούν τέτοια προϊόντα.
– Με στήριξη στην προσπάθεια των Οικολόγων Πράσινων για πολιτικό πόλο της Οικολογίας και στη χώρα μας, ώστε το πολιτικό κόστος να είναι πολύ μεγαλύτερο. .

Για έμπρακτη ψήφο αυτοπροστασίας, κάθε μέρα και σε κάθε περίσταση
– Επιλέγοντας γαλακτοκομικά και άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα από παραγωγούς που δεσμεύονται για ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα. Σχετικό κατάλογο θα βρείτε από την GREENPEACE, στο τηλ. 210 3838990 ή στο www.greenpeace.org
– Με προσωπικές επιστολές ή τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας σε μεγάλες εταιρείες που αρνούνται ακόμη να δεσμευτούν. Μερικές ενδεικτικές «γραμμές καταναλωτών»:
ΔΕΛΤΑ τηλ. 800 11 99800
ΦΑΓΕ τηλ. 800 11 28000
ΜΕΒΓΑΛ τηλ. 800 11 55055
– Σημαντικότερο ίσως από όλα: τα βιολογικά προϊόντα εξασφαλίζουν προστασία και απέναντι στα μεταλλαγμένα.

Επιπλέον προτάσεις, για όσους έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο
– Ψηφίστε στο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα του ΟΙΚΟ, στην ιστοσελίδα www.e-one.gr, για Ελλάδα ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα.
– Πάρτε μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία BITE BACK! / ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ, κατά της προσφυγής των Η.Π.Α. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Οργανώνεται από τους «Φίλους της Γης» με την υποστήριξη πολλών ακόμη οργανώσεων και προσωπικοτήτων, όπως ο Ζοζέ Μποβέ και η Βαντάνα Σίβα, και τη συναντάτε στο www.bite-back.org. Το ελληνικό κείμενο υπάρχει στο www.ecogreens.gr.

ΕΛΛΑΔΑ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ, ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΑΜΕΣΗ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΕΙΣ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Μικρή υποσημείωση
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμμετέχουν με περίπτερο της εφημερίδας τους στο ECO-FESTIVAL 2003, την 6η Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων της ΔΗΩ. Η έκθεση οργανώνεται από 13 μέχρι 16 Νοεμβρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Αθηνών (Κηφισίας 124, Αμπελόκηποι, απέναντι από το Γηροκομείο). Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να μας συναντήσουν στο περίπτερο Β.38β.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top