sstamellos

sstamellos

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΜΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ:210-3241001 φαξ:210-3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ:2310-222503 φαξ:2310-421196

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ:
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΜΑ
Η ενεργοποίηση των πολιτών
= η καλύτερη υποθήκη για τη νέα χρονιά

Στο μέτωπο των μεταλλαγμένων, οι τελευταίες εβδομάδες του 2003 σημαδεύτηκαν από σημαντικές εξελίξεις, που μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά στη μάχη για να μη γίνουμε όλοι πειραματόζωα σε ένα ανεξέλεγκτο και ανεύθυνο πείραμα που, αν αρχίσει, δεν θα μπορέσει ποτέ να τερματιστεί:

· Το αίτημα για ανακήρυξη ολόκληρης της χώρας μας σε ζώνη ελεύθερη από καλλιέργειες μεταλλαγμένων γίνεται ακόμη πιο ρεαλιστικό με την επίσημη έκθεση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα θέματα συνύπαρξης των καλλιεργειών Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών με τη συμβατική και βιολογική γεωργία. Η έκθεση υιοθετήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, με 327 ψήφους υπέρ και 52 κατά, και ορίζει ρητά ότι «οι κοινοτικοί κανόνες για τη συνύπαρξη οφείλουν να αναγνωρίζουν στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να απαγορεύουν πλήρως την καλλιέργεια ΓΤΟ σε γεωγραφικά καθορισμένες περιοχές με στόχο τη διασφάλιση της συνύπαρξης».
Παρόλο που αποδέχεται την καταστροφική συνύπαρξη, δίνει χρήσιμα όπλα στον αγώνα μας. Με την ίδια έκθεση, το Ευρωκοινοβούλιο απαιτεί επίσης από την Κομισιόν σαφή νομοθεσία για την αστική ευθύνη (και τη σχετική υποχρέωση για ασφαλιστική κάλυψη) εταιρειών και παραγωγών που καλλιεργούν μεταλλαγμένα.

· Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και στη χώρα μας με επίκεντρο μάλιστα τις αγροτικές περιοχές. Μετά το ψήφισμα της ΕΝΑΕ, τα νομαρχιακά συμβούλια σταδιακά παίρνουν αρνητική θέση. Ήδη στη Θεσσαλία, καρδιά της ελληνικής συμβατικής γεωργίας, συγκροτήθηκε ένα ευρύ αυτόνομο κοινωνικό μέτωπο: το ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ, που οργάνωσε ήδη τις και τις πρώτες κινητοποιήσεις –ημερίδες, όπου συμμετέχουν πάνω από 90 φορείς, ανάμεσά τους και το σύνολο σχεδόν των τοπικών φορέων που σχετίζονται με τη γεωργία και τη διατροφή. Το ψήφισμα ζητάει από τα νομαρχιακά και κοινοτικά συμβούλια της Θεσσαλίας να κηρύξουν τις περιοχές τους σε ζώνες ελεύθερες από καλλιέργειες μεταλλαγμένων.

· Επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι η αντίστοιχη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ του Δικτύου στην AGROTICA της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ δημιουργήθηκε ήδη και λειτουργεί ειδική ιστοσελίδα για ενημέρωση και συντονισμό, στη διεύθυνση www.metallagmena-stop.org

Όλα αυτά δημιουργούν τις βάσεις για ένα ευρύ κίνημα πολιτών, ικανό να κρατήσει τα μεταλλαγμένα μακριά από τη χώρα –τις καλλιέργειες και το πιάτο μας. Οι τοπικές ζώνες ελεύθερες από καλλιέργειες μεταλλαγμένων ενισχύουν και εξειδικεύουν το αίτημα για αποκλεισμό των μεταλλαγμένων από όλη την έκταση της χώρας μας (και όχι μόνο). Δυστυχώς όμως η συντριπτικά απορριπτική θέση και ενεργοποίηση των πολιτών βρίσκεται, μέχρι τώρα τουλάχιστον, σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των πολιτικών κομμάτων της χώρας μας:

– Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχθεί επίσημα την προοπτική των μεταλλαγμένων, με τις αναφορές για «προκλήσεις της βιοτεχνολογίας» στη γνωστή Χάρτα Σύγκλισης, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

– Η Νέα Δημοκρατία αποφεύγει συστηματικά να αντιπολιτευθεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτό τον τομέα. Πολύ περισσότερο, αποφεύγει να δεσμευτεί για την κήρυξη της χώρας σε ζώνη ελεύθερη από καλλιέργειες μεταλλαγμένων.

– Η Αριστερά έχει σαφώς θετικότερες θέσεις, η πρακτική της όμως να εμπλέκει το κίνημα στους κομματικούς της ανταγωνισμούς κάθε άλλο παρά βοηθάει την υπόθεση. Στις προσπάθειες απάντησε ήδη το Πανθεσσαλικό Δίκτυο, διακηρύσσοντας την αυτονομία του από κάθε κομματική ή άλλη εξάρτηση.

Είναι θετικό το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών των κομμάτων και της αυτοδιοίκησης συντάσσονται με τις πρωτοβουλίες του κινήματος, κάτι που δίνει ελπίδες να γενικευτεί σύντομα η έκδοση απορριπτικών ψηφισμάτων για τα μεταλλαγμένα από τα νομαρχιακά αλλά και τα δημοτικά συμβούλια της χώρας.

Από την πλευρά μας στηρίζουμε την αυτονομία του κινήματος και την ικανότητά του να ξεπερνάει τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν και να κινητοποιούνται ενάντια στα μεταλλαγμένα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανάπτυξή του, όσο μας είναι δυνατό, σε κάθε νομό, σε όλη τη χώρα και τον πλανήτη ολόκληρο.
Τα μεταλλαγμένα δεν θα περάσουν.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Scroll to Top