sstamellos

sstamellos

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ; ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ;

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ – ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα

Πραγματοποιήθηκε, στην Ιεράπετρα, με μεγάλη επιτυχία, η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004, εκδήλωση για τα μεταλλαγμένα.

Την εκδήλωση οργάνωσαν η νεοϊδρυθείσα Οικολογική Οργάνωση Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ανοικτού αμφιθέατρου, δίπλα στο Δημαρχείο, παραβρέθηκαν αρκετοί Ιεραπετρίτες, που ήθελαν να ενημερωθούν και παράλληλα να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τα μεταλλαγμένα.

Στην εκδήλωση, ομιλητές ήταν ο κ. Νίκος Κυφωνίδης – Βιολόγος και ο κ. Μανώλης Χατζάκης – Γεωπόνος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο, σχετικού με το θέμα, ενώ στη συνέχεια μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας, διάβασαν λογοτεχνικό κείμενο αφιερωμένο στη «Ντόλη» το γνωστό μεταλλαγμένο πρόβατο.

Την εκδήλωση χαιρέτησε από πλευράς του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας, το οποίο εκτός της συμμετοχής των μαθητών του στην επιτυχή οργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ήταν και χορηγός της, ο Διευθυντής του κ. Νίκος Αποστολάκης. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις δυνατότητες που δίνει το συγκεκριμένο σχολείο, σε πολίτες που δεν έχουν απολυτήριο Γυμνασίου, να το αποκτήσουν με κύκλο μαθημάτων 18 μηνών. Το περιεχόμενο των σπουδών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας περιλαμβάνει και πολλές δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, το θέατρο, το χορό, ενώ οι φοιτούντες έχουν την δυνατότητα ουσιαστικής μόρφωσης, εκμάθησης Αγγλικής γλώσσας και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Ο κ. Κυφωνίδης – Βιολόγος, στη συνέχεια με την ομιλία του, ανέλυσε το θέμα από επιστημονικής απόψεως, θέτοντας τις θετικές αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που έχει η πρόοδος της επιστήμης της γενετικής. Έδωσε σύντομες απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τον καταναλωτή γύρω από το θέμα των μεταλλαγμένων ουσιών που βρίσκονται στα τρόφιμα, ενώ έθεσε και τους προβληματισμούς του για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για τον έλεγχο των σπόρων που εισάγονται για καλλιέργεια στο νομό μας.

Έκανε την πρόταση, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της, να ζητά πιστοποιητικά από τις εταιρείες εισαγωγής σπόρων και φυτών, ότι δεν είναι Γενετικά Τροποποιημένα.

Η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, υιοθετώντας την πρόταση του κ. Κυφωνίδη, θα την προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες και θα ζητήσει την εφαρμογή της.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο κ. Χατζάκης – Γεωπόνος, ανέπτυξε τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις του θέματος. Επεσήμανε ότι δεν ισχύουν τα επιχειρήματα των εταιρειών που ασχολούνται με την παραγωγή γενετικά τροποποιημένου υλικού και το ότι γίνεται, έχει την οικονομική συνιστώσα και πάνω απ’ όλα στόχο το κέρδος.

Παράλληλα εξέφρασε με τη σειρά του την ανησυχία του για το ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί ισχυροί στη χώρα μας και είμαστε εκτεθειμένοι σαν καταναλωτές αλλά και σαν παραγωγοί στις ορέξεις των μεγάλων εταιρειών της βιομηχανίας τροφίμων.

Ο κ. Παύλος Δασκαλάκης, εκ μέρους της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας, αναφέρθηκε γενικά για το οικολογικό κίνημα και τις δυνατότητες που αυτό δίνει για τοπικές δράσεις. Αφού έθεσε στην αρχή τα γενικότερα παγκόσμια προβλήματα, που απασχολούν τον κάθε πολίτη, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμβάλουν με την ενεργή συμμετοχή τους για την αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων τοπικών προβλημάτων. Μάλιστα ανέφερε πολλά από αυτά όπως η ασύστολη χρήση φυτοφαρμάκων στα θερμοκήπια, η συνεχής επέκτασή τους χωρίς όρια και κανονισμούς, η ανάγκη ελέγχου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, που θα λειτουργήσει τον Αύγουστο, αν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, έθεσε τους προβληματισμούς που υπάρχουν για το αίτημα φορέων της περιοχής περί δημιουργίας Εμπορευματικού Σταθμού στην Ιεράπετρα, για τα σκουπίδια που εκτός από το ότι βρίσκονται παντού, συνεχώς παράγονται και σε μεγαλύτερες ποσότητες, την έλλειψη ανακύκλωσης στην Ιεράπετρα που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, την έλλειψη ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων, την απουσία πάρκου στην πόλη και τις ελλιπείς παιδικές χαρές, ενώ ακόμη αναφέρθηκε και στους κινδύνους που υπάρχουν σε όμορφα περιβαλλοντικά περιοχές όπως το νησί της Χρυσής, το Σελάκανο, τη Θρυπτή.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία που έδωσε ο μαθητής του ΤΕΕ Ιεράπετρας Ηλίας Τσέρος.

Να σημειωθεί ότι πάνω από 20 Ιεραπετρίτες υπέγραψαν την αίτηση εγγραφής στην Οικολογική Ομάδα, η οποία κυκλοφορούσε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης από μέλη της.

Επόμενες δραστηριότητες της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας, που στη σφραγίδα της έχει το ενδημικό φυτό της Χρυσής, Colchicum Costuriere, θα είναι η επίσκεψη στο νησί της Χρυσής για καθαρισμούς και καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν εκεί και μια εκδήλωση αφιερωμένη στο ποδήλατο και την μετακίνηση που πρέπει να γίνεται με τα πόδια και όχι με την συνεχή χρήση του αυτοκινήτου.

Scroll to Top