sstamellos

sstamellos

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ:ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πορεία ενεργών πολιτών από την διασταύρωση Πολιτικών στα Ψαχνά Εύβοιας, μέχρι την παραλία, που είναι το εργοστάσιο της ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων με τους προέδρους του Ευβοϊκού Δικτύου για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Υγείας και του Πολιτισμού Ιωάννα Κορέλη-Μπουλουγούρη και της ΒΙΟΖΩ Γιωργάκη Κωστή συναντήθηκαν με στελέχη της επιχείρησης, όπου τους επιδόθηκε το συνημμένο ψήφισμα. Στην συνέχεια τους τονίστηκε ότι οι πορευόμενοι απαιτούν να τηρούνται οι νόμοι για την σήμανση και την ιχνηλασιμότητα και να αναγράφεται στα παραστατικά πωλήσεων των μεταλλαγμένων ότι τα διακινούμενα προϊόντα είναι μεταλλαγμένα (ΓΤΟ), διότι τα υπόλοιπα συνοδευτικά άτυπα έγγραφα, που ίσως διευκρινίζουν τις ιδιότητες αυτές δεν χρησιμοποιούνται από τους μεγαλέμπορους, είναι μη ελεγχόμενα έγγραφα και έτσι χάνονται τα ίχνη. Τεράστια ευθύνη γι’ αυτό έχουν οι κρατικές αρχές ελέγχου, που δεν εφαρμόζουν αυστηρά τους νόμους για την σήμανση και την ιχνηλασιμότητα και που οφείλουν να ενεργοποιηθούν άμεσα.

Πολιτικά Εύβοιας 4 Ιουνίου 2006

——————————————————————————–

Σημείωση :

1. Δείτε το ψήφισμα στην συνέχεια

2. Οι εισαγωγείς των μεταλλαγμένων στην Ελλάδα τα διακινούν χωρίς να αναγράφουν στα παραστατικά έγγραφα ότι το προϊόν είναι μεταλλαγμένο (ΓΤΟ) και δίνουν παράλληλα ένα άτυπο, αθεώρητο και μη ελεγχόμενο έγγραφο, δηλαδή ένα απλό χαρτί, που αναγράφει ότι το προϊόν είναι μεταλλαγμένο. Με αυτό τον τρόπο δήθεν είναι εντάξει αλλά το χαρτί στην πορεία χάνεται και έτσι χάνεται και η ιχνηλασιμότητα. Οι εταιρείες φανερά παρανομούν διότι πουλάνε ίδια προϊόντα π.χ. σογιάλευρο, το ένα μεταλλαγμένο και το άλλο όχι χωρίς να τα διαχωρίζουν μεταξύ τους στα επίσημα φορολογικά παραστατικά, που είναι τα μόνα ελεγχόμενα έγγραφα.

——————————————————————————–

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

Πολιτικά Εύβοιας 4 Ιουνίου 2006
Εμείς οι εκπρόσωποι και μέλη κοινωνικών φορέων, που παρευρεθήκαμε σήμερα στα Πολιτικά Εύβοιας, με το παρόν κείμενο, που συνυπογράφουμε, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας γιατί οι κρατικές αρχές ελέγχου ανέχονται και δείχνουν πλήρη πολιτική αδυναμία να ελέγξουν τις πολλαπλές παρανομίες στην διακίνηση και επεξεργασία των μεταλλαγμένων, χωρίς να τηρούνται οι απαιτήσεις της ιχνηλασιμότητας και της σήμανσης με την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δραστηριότητα από τις υπεράνω κράτους εταιρείες. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών στα ανασφαλή τρόφιμα, παρά τις αποφάσεις του συνόλου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Ελλάδας, που κήρυξαν τις περιοχές τους «ελεύθερες από μεταλλαγμένα», παρά το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη Βιοασφάλεια, που έχει ισχύ νόμου στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρά τους νόμους της χώρας μας για υποχρεωτική ιχνηλασιμότητα και σήμανση των μεταλλαγμένων.

Καλούμε την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

· Να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή των νόμων με έλεγχο της σήμανσης και της ιχνηλασιμότητας των μεγάλων εισαγωγέων μεταλλαγμένων και να δώσουν στην δημοσιότητα των κατάλογο των αποδεκτών των προϊόντων τιμωρώντας παραδειγματικά τους ενόχους.

· Να εφαρμόσουν άμεσα το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη Βιοασφάλεια αξιοποιώντας, εκτός των άλλων, τις αποφάσεις του συνόλου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Ελλάδας, που κήρυξαν τις περιοχές τους «ελεύθερες από μεταλλαγμένα», κηρύσσοντας την Ελλάδα χώρα χωρίς μεταλλαγμένα.

Αρνούμαστε να γίνουμε τα πειραματόζωα των πολυεθνικών εταιρειών της βιοτεχνολογίας.

Αρνούμαστε το πατεντάρισμα της παγκόσμιας κληρονομιάς του γενετικού υλικού και την μετατροπή του σε ιδιοκτησία μιας μικρής ομάδας πολυεθνικών εταιρειών

Αρνούμαστε την μετατροπή αγροτών, γεωτεχνικών, σε σύγχρονους “κολίγους” εξαρτημένους ολοκληρωτικά από μια χούφτα πολυεθνικές εταιρείες. Αρνούμαστε την πλήρη εξάρτηση της έρευνας και της εκπαίδευσης των φοιτητών μας από τις ίδιες εταιρείες

Απαιτούμε το αναφαίρετο δικαίωμα των καταναλωτών να έχουν ποιοτικά ,ασφαλή και υγιεινά προϊόντα και χωρίς μεταλλαγμένους οργανισμούς. Κάθε νέο προϊόν, που μπαίνει στο ράφι, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ, με ευθύνη του παραγωγού του, να είναι ασφαλές για την υγεία τους.

Απαιτούμε το αναφαίρετο δικαίωμα των επόμενων γενεών να κληρονομήσουν τη βιοποικιλότητα σπόρων και των φυτικών και ζωικών ειδών.

Καλούμε τους καταναλωτές και κτηνοτρόφους να μην αγοράζουν και χρησιμοποιούν προϊόντα εισαγωγής σόγιας και καλαμποκιού και να χρησιμοποιούν μόνο ντόπια ή πιστοποιημένα φυσικά προϊόντα χωρίς μεταλλαγμένους οργανισμούς (ΓΤΟ ή GMO).

Καλούμε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν και χρησιμοποιούν προϊόντα ζώων (γαλακτοκομικά, αυγά και κρέας), που δεν προέρχονται από ζώα που διατρέφονται με φυσικά προϊόντα χωρίς μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Οι φορείς που συνυπογράφουν:

Ευβοϊκό Δίκτυο για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Υγείας και του Πολιτισμού

ΕΛΜΕ Εύβοιας

Φίλοι της Γης (FoE)

Πανθεσσαλικό Δίκτυο ενάντια στα μεταλλαγμένα

Δίκτυο Εναλλακτικής Αγροτικής Πολιτικής

Σύλλογος Φοιτητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας

ΣΥΒΙΛΑΑ – Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής

Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ζακύνθου

Όμιλος Φίλων του Δάσους Φθιώτιδας

ΣΕΜΕΛΗ – Ένωση Επαγγελματιών Βιοκαλλιεργητών Αττικής – Βοιωτίας

Φυσιολατρικό Κοινωνικό Κίνημα Κρίκος του Λαού

Ιστορικό & Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας

Έλληνες Οικολόγοι Χωρίς Σύνορα

Οικολόγοι Ελλάδας

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου

Νέα Αγροτική Κίνηση

Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ – Τμήμα Εύβοιας

ΒΙΟΖΩ – Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top