sstamellos

sstamellos

ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

17.1.2006

ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΠΟΡΤΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Η Κομισιόν επιβάλλει στη χώρα μας την καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται για την απόφαση, επισημαίνουν πολιτικές ευθύνες και στηρίζουν το αίτημα να προσφύγει άμεσα η κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο


Με απόφαση που κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει στην Ελλάδα να άρει την υπουργική απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας των 17 τύπων γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού ΜΟΝ 810 της γνωστής εταιρείας MONSANTO.
Η απόφαση αυτή της Κομισιόν αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια καταναγκαστικής προώθησης των μεταλλαγμένων και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών, που αρνούνται κατηγορηματικά να γίνουν πειραματόζωα σε ένα πείραμα χωρίς έξοδο κινδύνου. Η ίδια κατηγορηματική αντίθεση έχει εκφραστεί και στη χώρα μας, με τις αποφάσεις όλων των νομαρχιακών συμβουλίων που έχουν κηρύξει τις περιοχές τους ελεύθερες από καλλιέργειες μεταλλαγμένων.

Ο επίμαχος τύπος μεταλλαγμένου καλαμποκιού έχει σχεδιαστεί να εκκρίνει τη φυσική τοξίνη Bt για την καταπολέμηση των εχθρών του. Πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα, η τοξίνη αυτή πλήττει και «επωφελείς» οργανισμούς, ενώ απειλεί να δημιουργήσει υπερανθεκτικότητα και στους οργανισμούς που έχει ως στόχο. Η καλλιέργειά του δεν έχει απαγορευθεί μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ουγγαρία, την Αυστρία και την Πολωνία.

Η απόφαση της Κομισιόν ήταν περίπου αναμενόμενη, καθώς πολιτική της στο θέμα αυτό είναι η προσαρμογή στις αξιώσεις των Η.Π.Α. και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), που θεωρεί το ζήτημα των μεταλλαγμένων απλή εμπορική διαφορά και τα μέτρα προστασίας παρεμπόδιση του ελεύθερου εμπορίου. Η Κομισιόν έχει άλλωστε έρθει και άλλες φορές σε σύγκρουση με τις απαιτήσεις για προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Μόλις πριν λίγες μέρες, το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να προσφύγει εναντίον της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καταχρηστική άρση της απαγόρευσης επικίνδυνης τοξικής ουσίας.

Το δρόμο της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οφείλει τώρα να ακολουθήσει και η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχουν ήδη ζητήσει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι φορείς των αγροτών. Οφείλει επίσης να διεκδικήσει το δικαίωμά της να κηρύξει ολόκληρη τη χώρα Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα, ασκώντας τα δικαιώματα που της δίνει το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια. Παράλληλα, όμως, πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα με κρίσιμη πολιτική σημασία:
• Ισχύει ότι η απαγόρευση του ίδιου ακριβώς τύπου καλαμποκιού στην Αυστρία (μαζί με άλλες 7 περιπτώσεις εθνικών απαγορεύσεων, ανάμεσά τους και μιας ελληνικής) έχει γίνει επίσημα αποδεκτή τον περασμένο Ιούνιο από το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε, ανατρέποντας αντίθετη θέση της Κομισιόν;
• Αξιοποιήθηκε η απόφαση αυτή (και τα επιστημονικά στοιχεία που τη στήριζαν) κατά την υποβολή των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν; Υποβλήθηκαν έγκαιρα όλα τα στοιχεία που στήριζαν την απαγόρευση; Έχει βάση η αναφορά στο έγγραφο της Κομισιόν ότι η Ελλάδα «δεν πρόβαλε λόγους υγείας ή ασφάλειας»;
• Εισακούστηκαν οι εισηγήσεις των κοινωνικών φορέων (περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώσεις αγροτών και καταναλωτών, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις) προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που θα στήριζαν την ελληνική θέση;
• Με δεδομένο ότι η απόφαση της Κομισιόν αναμενόταν από μήνες, ποια είναι τα επόμενα βήματα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και γιατί καθυστερεί η ανακοίνωσή τους; Τι ενέργειες πρόκειται να γίνουν για τη συγκέντρωση των στοιχείων που μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση αυτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα κρίνουν κατά πόσο υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προστατεύσει τα ζωτικά συμφέροντα των αγροτών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
• Για να σταματήσουν οι εισαγωγές μεταλλαγμένων και να αναδιαρθρωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία με σεβασμό στην Αρχή της Προφύλαξης και στις προβλέψεις του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια.
• Για να αναδιαμορφωθεί το σύστημα εγκρίσεων και αξιολόγησης των κινδύνων που ενέχουν τα μεταλλαγμένα, και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων που ήδη κατηγορείται ανοικτά από μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις για αποτυχία ορθής αξιολόγησης αρκετών αιτήσεων.
• Για να τεθεί το ζήτημα των μεταλλαγμένων εκτός της δικαιοδοσίας του Π.Ο.Ε.
• Για τη συνολικότερη αντικατάσταση του Π.Ο.Ε. με ένα άλλο πλαίσιο κανόνων για το παγκόσμιο εμπόριο, προσανατολισμένο στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top