sstamellos

sstamellos

ΟΧΙ στην καλιέργεια Γενετικά Τροποπ Οργανισμών

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποδεχτεί στα πλαίσια της νέας αγροτικής πολιτικής τη «συνύπαρξη» παράλληλης καλλιέργειας ΓΤΟ, δηλαδή σε γειτονικές απαλλαγμένες από ΓΤΟ (συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες), θεωρείται ότι είναι ένας φοβερός παραλογισμός.

Μετά από μία δεκαετή εμπειρία και μετά από ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών ερευνών, έχει επιβεβαιωθεί, ότι τα κατασκευάσματα της γενετικής μηχανικής που έχουν εισαχθεί σε φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς μπορούν να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα.

Η «ακούσια» και «τυχαία» αυτή μόλυνση συντελείται από τις φυσικούς μηχανισμούς η κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των σπόρων και των τροφίμων από τον άνθρωπο. Αυτές οι «αναπόφευκτες παρενέργειες» δημιούργησαν πρόσφατα πολλά σκάνδαλα που δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν σήμερα.

Το πακέτο των μέτρων για την αποφυγή της επιμόλυνσης στις καλλιέργειες που είναι απαλλαγμένες από ΓΤΟ, το οποίο χρησιμοποιεί η Επιτροπή ως επιχείρημα δεν είναι εφαρμόσιμο, απαιτεί υπερβολική εργασία και υψηλό κόστος. Ακόμα αμφισβητούνται τα μέτρα της ρύθμισης των αποστάσεων των καλλιεργειών, της αποτελεσματικότητας των φρακτών και των ζωνών ασφάλειας, ο χρονικός συντονισμός των εργασιών, η επιλογή των ποικιλιών, η εκτίμηση της καλλιεργητικής περιόδου της ανθοφορίας, και η καταγραφή αρχείου καλλιεργειών όλης της περιοχής. Το αποκορύφωμα του κυνισμού είναι, ότι το κόστος για την εφαρμογή των μέτρων που θα αποτρέψουν δήθεν τη μόλυνση και τη μεταφορά γονιδίων, θα καλύπτουν αυτοί που παράγουν προϊόντα που είναι απαλλαγμένα από ΓΤΟ. Οι καταναλωτές και οι παραγωγοί που φροντίζουν τον αγροτικό και διατροφικό πολιτισμό θα γίνουν υπεύθυνοι για τις βλάβες που προκαλεί μία αδίστακτη ομάδα συμφερόντων που στοχεύει να οικειοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τη παραγωγή τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα τις λίστες των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά με άδεια καθώς επίσης και τις λίστες γενετικά τροποποιημένων φυτών που προβλέπεται να εγκριθούν για πειραματικές καλλιέργειες. Στις λίστες αυτές έχουν καταγραφεί περισσότερες από 380 διαφορετικές γενετικές τροποποιήσεις.

Τι προκάλεσε τον Επίτροπο κ. Φίσλερ να προβάλλει με απαράδεκτα επιχειρήματα όπως αυτό των ίσων δικαιωμάτων και την ελεύθερη επιλογή μεταξύ των τριών μεθόδων καλλιέργειας, το μύθο της συνύπαρξης αυτής;
(περιοδικό Evironment Daily 1431, 25.04.2003).

Οι πιέσεις πολλών ετών των ΗΠΑ παίρνουν ισχύ σε μορφή καταγγελίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (13.05.2003)με σκοπό να αναγκάσουν τους ευρωπαίους να δεχθούν τα αμερικανικά γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.

Απαιτούμε το δικαίωμα της διατήρησης μίας γεωργίας απαλλαγμένης από ΓΤΟ και εκτιμούμε, ότι έχουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε τις αξίες αυτές της κοινωνίας μας και για τις επόμενες γενεές και να καταγγείλουμε τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να υποστηρίξει τη θέληση της πλειοψηφίας των καταναλωτών και των αγροτών και να προστατέψει τη χώρα από την επιμόλυνση ΓΤΟ.

Συμμετέχουμε στη παγκόσμια κινητοποίηση και απαιτούμε να χαρακτηριστούν και να ενταχθούν οι ελληνικές περιοχές αγροτικής παραγωγής ως ζώνες απαλλαγμένες από ΓΤΟ.

Πάουλα Μάιερ
Νεοχώρι 37010 Μηλιές
Πήλιο
Τηλ. Κιν. 6945 725105

Scroll to Top