sstamellos

sstamellos

Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη των αγροβιομηχανιών

Η υγεία και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη της χημικής αγροβιομηχανίας

Οι χημικές αγροβιομηχανίες κάνουν χρυσές δουλειές παγκοσμίως, πουλώντας τα τοξικά τους, καταστρέφοντας περιβάλλον, μικρούς αγρότες, ύπαιθρο, βιωσιμότητα, υγεία καταναλωτών και αγροτών. Η μόνη απάντηση σε αυτά μπορεί να έρθει με την ενίσχυση των κινημάτων, για την οικολογική γεωργία, ενάντια στον τρόπο ζωής που μας επιβάλουν. Οι άνθρωποι, η υγεία και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη των εταιριών.

Εμπορική γεωργία: Γεγονότα και αριθμοί

J. Robert Hatherill, Ph.D, περιβαλλοντικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας

Οι άνθρωποι από τότε που εγκαταστάθηκαν στις καθιερωμένες κοινωνίες άρχισαν να βρίσκουν τρόπους να προστατευθούν οι συγκομιδές τους. Το θείο χρησιμοποιήθηκε ως εντομοκτόνο πολύ πριν το 500 π.Χ.. Τοξικές φόρμουλες του μολύβδου, του αρσενικού και του υδραργύρου εφαρμόστηκαν στις συγκομιδές από το 14o αιώνα. Οι ουσίες της νικοτίνης το 16ο αιώνα που εξήχθησαν από τα φύλλα καπνών και χρησιμοποιήθηκαν ως εντομοκτόνα. Από το μέσο του 18ου αιώνα, τα κεφάλια των λουλουδιών χρυσάνθεμων χρησιμοποιήθηκαν για να λάβουν το πύρεθρο και η rotenone εξήχθη από τo φυτό derris.

Ενώ αυτά τα αποκαλούμενα πρώτης γενιάς φυτοφάρμακα προήλθαν από τη φύση, τα δεύτερης γενιάς φυτοφάρμακα όπως το DDT κατασκευάστηκαν στα εργαστήρια χημείας. Μια ισχυρή χημική βιομηχανία δημιουργήθηκε μετά από την ανακάλυψη των ισχυρών εντομοκτόνων ιδιοτήτων του DDT από τον εντομολόγο Paul Mueller. Το δεύτερης γενεάς DDT έγινε σύντομα το δημοφιλέστερο φυτοφάρμακο του πλανήτη και ο mueller έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1948.

Στη δεκαετία του ’30 οι παραγωγές συγκομιδών στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν συγκρίσιμες με εκείνος της Ινδίας, της Αγγλίας, και της Αργεντινής. Από τη δεκαετία του ’50 η χρήση των κατασκευασμένων από πετρέλαιο φυτοφαρμάκων, τα λιπάσματα και ένας πλήθος των κυβερνητικών πολιτικών έχουν μετατρέψει τις ΗΠΑ στη μεγαλύτερη γεωργική οικονομία στον κόσμο. Σήμερα, λιγότεροι αγρότες ταϊζουν περισσότερους ανθρώπους από ποτέ στην ιστορία της παραγωγής τροφίμων.

Αυτή η επιτυχία καλλιέργειας, εντούτοις, δεν έχει επιτευχθεί χωρίς τις τεράστιες δαπάνες και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι υπερασπιστές των φυτοφαρμάκων υποστηρίζουν ότι τα οφέλη ξεπερνούν μακροπρόθεσμα τη ζημιά. Τελικά, τα φυτοφάρμακα σώζουν ζωές. Από την πρόσφατη δεκαετία του ’40 το DDT έχει αποτρέψει εκατομμύρια από την ασθένεια της ελονοσίας, της πανούκλας και του τύφου. Οι υπερασπιστές επίσης υποστηρίζουν ότι τα φυτοφάρμακα λειτουργούν γρηγορότερα και είναι αποτελεσματικότερα από τις εναλλακτικές λύσεις. Οι συνήγοροι των φυτοφαρμάκων επίσης επισημαίνουν ότι τα νέας γενιάς φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται σε πολύ χαμηλά ποσοστά εφαρμογής σε σχέση με τα παλαιότερα, ξεπερασμένα προϊόντα.

Τα έντομα αναπαράγουνται γρήγορα, εντούτοις, και γρήγορα αναπτύσσουν αντίσταση στα εντομοκτόνα. Επιπλέον, τα φυτοφάρμακα ευρέως-φάσματος σκοτώνουν τα φυσικά αρπακτικά που κρατούν τα παράσιτα υπό έλεγχο. Η χρήση των συνθετικών φυτοφαρμάκων — που περιλαμβάνουν τα εντομοκτόνα, rodentacides, τα μυκητοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, και άλλα — έχει αυξηθεί περισσότερες από 33 φορές στον τελευταίο μισό αιώνα. Η ειρωνεία είναι ότι, υπολογίζεται ότι περισσότερα τρόφιμα των ΗΠΑ χάνονται στα παράσιτα σήμερα (37%) απ’ό,τι στη δεκαετία του ’40 (31%). Συνολικά οι απώλειες συγκομιδών, μόνο από τη ζημία εντόμων, έχει διπλασιαστεί σχεδόν από 7% σε 13% κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Η καλλιέργεια τεσσάρων συγκομιδών — σόγια, σίτος, βαμβάκι και καλαμπόκι — καταναλώνει περίπου 75% των φυτοφαρμάκων στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, για περισσότερο από 40 έτη, οι κτηνοτρόφοι χορηγούσαν πενικιλίνη, tetracycline, και άλλα αντιβιοτικά στα πουλερικά, τα βοοειδή, και τους χοίρους για να μεγαλώσουν γρηγορότερα και να μειωθούν οι δαπάνες. Εκείνη η χρήση αποτελεί το ένα τρίτο έως ένα δεύτερο όλων των αντιβιοτικών που πωλούνται στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες παγκοσμίως έχουν επικρίνει τη χρήση των αντιβιοτικών για την προώθηση της ζωικής αύξησης επειδή αυξάνει την επικράτηση των βακτηριδίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και διακινδυνεύει η ανθρώπινη υγεία. Σήμερα περίπου 2.5 εκατομμύρια τόνοι φυτοφαρμάκων χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

Κάθε ημέρα οι περιβαλλοντικές και οι συνέπειες στην υγεία λόγω της εμπορικής καλλιέργειας γίνονται όλο και πιο προφανείς. Το EPA έχει προσδιορίσει τη γεωργία ως μέγιστη πηγή ρύπανσης των υδάτων. Τα φυτοφάρμακα και τα νιτρικά άλατα από τα λιπάσματα και το λίπασμα έχουν ανιχνευθεί στα υπόγεια νερά των περισσότερων κρατών. Στην πραγματικότητα οι ρύποι από τη γεωργία μπορούν να ανιχνευθούν και στο Βόρειο και στο νότιο πόλο και στο πιο μεγάλο βάθος των ωκεανών. Τα εμπορικά-αυξημένα τρόφιμα που τρώμε περιέχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών. Και οι πρόσφατες μελέτες έχουν εμπλέξει τα φυτοφάρμακα ως πιθανούς ενόχους στην πρόκληση της ασθένειας parkinson, καθώς επίσης και την αυξανόμενη επιθετικότητα στα παιδιά.

Για αυτούς τους λόγους όπως και άλλους, οι βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην εντατική, χημική γεωργία εισαγωγής, κερδίζουν στη δημοτικότητα.

Από: http://www.vegsource.com/articles/chemical.farming.htm

http://homepages.pathfinder.gr/ecologists

Scroll to Top