sstamellos

sstamellos

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Η απόφαση για τα μεταλλαγμένα

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ:
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ,
ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΤσαρλς Ρης, Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα: «Η αγροτική ενδοχώρα της Ελλάδας και οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας που είδα εδώ είναι εντυπωσιακές. Υπάρχουν καλές προοπτικές για αποδοτική συνεργασία με αμερικάνικες εταιρείες σπόρων και αγροτικής τεχνολογίας…» (Από το δελτίο τύπου της αμερικάνικης πρεσβείας για την επίσκεψη του πρέσβη στη Θεσσαλία – 27/6/05)
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Μεγάλη επιτυχία της πολιτικής απέναντι στις τεχνοκρατικές και αδιαφανείς διαδικασίες των Βρυξελλών, με ιστορική σημασία, αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος να απορρίψει τις προτάσεις της Επιτροπής για άρση των απαγορεύσεων σχετικά με ΓΤΟ για το καλαμπόκι και την ελαιοκράμβη σε πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. «Η απόρριψη των προτάσεων της Ε.Ε. από το Συμβούλιο είναι ένα πρώτο σπουδαίο σημάδι ότι οι αρχηγοί της Ευρώπης επιτέλους «ακούνε τους πολίτες…», επεσήμανε η συμπρόεδρος της Πράσινης Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Μόνικα Φρασσόνι.

Η απόφαση αυτή ικανοποίησε το 80% των Ευρωπαίων πολιτών που είναι αντίθετοι στους ΓΤΟ, μεταξύ των οποίων και 10.000 Έλληνες που είχαν υπογράψει επιστολές προς την Ε.Ε. για να μην άρει τις παραπάνω απαγορεύσεις σε ΓΤΟ καλαμποκιού και ελαιοκράμβης. Η υπογραφή μας έπιασε τόπο.

Δυστυχώς όμως δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για την παρεμπόδιση στις χώρες – μέλη της Ε.Ε. του ΓΤΟ καλαμποκιού με τον τύπο ΜΟΝ863 και για τον οποίο η Μόνικα Φρασσόνι στη σχετική της δήλωση επεσήμανε ότι ακόμα και τα αποτελέσματα πειραματικών μελετών σε ποντίκια από την ίδια την εταιρεία παραγωγής Μοnsanto επιβεβαίωσαν προβλήματα στα νεφρά των πειραματόζωων και ολοκλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι η Επιτροπή θα φανεί υπεύθυνη και θα σεβαστεί τη σημερινή απόρριψη».

Όμως ο κίνδυνος για την εμφάνιση ΓΤΟ στην Ελλάδα παραμένει μεγάλος με την παράκαμψη των πολιτικών επιλογών λόγω του ατελούς νομικού μας καθεστώτος για το θέμα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συντάσσονται με τους Έλληνες πολίτες για να μην περάσει η διακίνηση και χρήση ΓΤΟ θεωρώντας ως βασικό σημείο διεκδίκησης την αναμόρφωση του νομικού καθεστώτος για το θέμα και ιδίως στον τομέα του ελέγχου. Ήδη από τους πολίτες έχουν διαμορφωθεί δύο σχέδια νόμου και ελπίζουμε η κυβέρνηση να κινήσει γρήγορα τις σχετικές νομοθετικές διαδικασίες, παίρνοντας σοβαρά υπ’όψη της και τις παραπάνω προσπάθειες των πολιτών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, εκτιμώντας ότι το κίνημα κατά των ΓΤΟ πρέπει να δυναμώσει κρίνουν ότι απαιτείται πιο συγκροτημένος και συγκεκριμένος συντονισμός, ενότητα και δράση όλων των δικτύων, των ομάδων και των κοινωνικών οργανώσεων που ασχολούνται με το θέμα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια για συντονισμό και κοινή δράση όλων όσων δραστηριοποιούνται κατά των ΓΤΟ στα Βαλκάνια, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικτύου GENET, με πρώτο βήμα μια ευρεία συνάντησή τους το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, τέλος, συντονίζονται και με τους Ευρωπαίους που αγωνίζονται κατά των ΓΤΟ για περισσότερη δημοκρατία στον τρόπο με τον οποίο εγκρίνονται τα μεταλλαγμένα προϊόντα στην Ε.Ε., ώστε τελικά να επιτευχθεί ο στόχος: «Ευρώπη, ελεύθερη από ΓΤΟ ».

Αθήνα: 28 Ιουνίου 2005
Για τους Οικολόγους Πράσινους
Η Εκτελεστική Γραμματεία

Scroll to Top