ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Μεταλλαγμένων
H 17 Απριλίου , Παγκόσμια Ημέρα κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Μεταλλαγμένα) βρίσκει την ανθρωπότητα αναστατωμένη και ανήσυχη με την είσοδο αυτών των καινοφανών οργανισμών στο περιβάλλον και στην διατροφική αλυσίδα.
Σε επιστημονικό επίπεδο συνεχίζεται η διαμάχη και η έντονη αβεβαιότητα για τις σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την γενετική τροποποίηση είναι μη ακριβής και σε πρώιμο στάδιο.
Η ελληνική κοινωνία ευαισθητοποιημένη σε υψηλό βαθμό (93.3 % ) απορρίπτει τους Γ.Τ.Ο και αρνείται να τους εντάξει στη γεωργική παραγωγή και στο διαιτολόγιό της. Η καθολική άρνηση των Γ.Τ.Ο εκδηλώθηκε πρακτικά με την δημιουργία κινήσεων και δικτύων φορέων και πολιτών που αγωνίζονται να μην μπούν τα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας αλλά ούτε και στο χωράφι.
Αποτέλεσμα της πανελλαδικής κινητοποίησης παραγωγών και καταναλωτών των τελευταίων χρόνων υπήρξε και η αυτοανακήρυξη όλων των Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας σε ‘’περιοχές ελεύθερες από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων’’ καθώς και η διακηρυγμένη απόφαση θεσμικών φορέων των παραγωγών (ΕΑΣ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΩΤΕΕ..) για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων.
Επίσης όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στα μεταλλαγμένα.
Η Ε.Ε. στη διαμάχη της με τις ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου υποχώρησε αίροντας το 5ετές μορατόριουμ που είχε επιβάλλει ,ανοίγοντας τις πύλες της Ευρώπης στην σταδιακή είσοδο των Γ.Τ.Ο στην γηραιά ήπειρο. Το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. με τις διαδικασίες και τους περιορισμούς που επιβάλλει στην απελευθέρωση των Γ.Τ.Ο στο περιβάλλον (Κοινοτική Οδηγία 18/2001) απλώς καθυστερεί στην αθρόα είσοδό τους στην ευρωπαϊκή γεωργία και αγορά.
Η απλή μεταφορά της κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο σε ΚΥΑ που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ,έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την διατυπωμένη άρνηση της ελληνικής κοινωνίας. Δεν ελήφθησαν υπόψιν ούτε ενσωματώθηκαν στην ΚΥΑ οι εθνικές ιδιαιτερότητες όπως: η μεγάλη βιοποικιλότητα και η γεωμορφολογία της χώρας, οι προστατευόμενοι οικότοποι, η κατάτμηση του αγροτικού κλήρου, ο αγροτικός πληθυσμός κ.α.
Η διακηρυγμένη πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για στρατηγική ανάδειξης του Ελληνικού διατροφικού Προϊόντος με στήριξη της παραγωγής προϊόντων ποιότητας, ονομασίας προέλευσης(Π.Ο.Π) και της βιολογικής γεωργίας με στόχο την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών υπονομεύεται και ακυρώνεται από την είσοδο των μεταλλαγμένων στη χώρα μας.
Προβάλει έντονα η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου απο την Βουλή που θα απαγορεύει την καλλιέργεια και διακίνηση των μεταλλαγμένων ,αξιοποιώντας:
· Την επιστημονική αβεβαιότητα
· Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον
· Την αδυναμία συνύπαρξης λόγω επιμόλυνσης
· ¶ρθρα της κοινοτικής οδηγίας που ενσωματώνουν την Αρχή της Προφύλαξης και
· Απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που παρέχουν την δυνατότητα σε κράτη μέλη να απαγορεύουν πλήρως την καλλιέργεια των Γ.Τ.Ο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων στη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας.
Το Πανθεσσαλικό Δίκτυο ενάντια στα μεταλλαγμένα έγκαιρα έχει επισημάνει την αναγκαιότητα ύπαρξης ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου ,που θα παρέχει τα μέσα και εργαλεία στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να διασφαλίσουν τις περιοχές τους ελεύθερες από μεταλλαγμένα και να προστατεύσουν τους καταναλωτές.
Είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη η πρόταση νόμου που διατύπωσε η GREENPEACE για την απαγόρευση της καλλιέργειας των Γ.Τ.Ο. στη χώρα.
Η Ομάδα Νομικών του Πανθεσσαλικού Δικτύου θα παρουσιάσει αρχές Μαΐου σε εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στις Θεσσαλικές πόλεις ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την απαγόρευση της καλλιέργειας των Γ.Τ.Ο και την προστασία των καταναλωτών από την εμπορία αυτών.
Οι πολίτες αρνούνται κατηγορηματικά την “μετάλλαξη’’ της φύσης και της ζωής.
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ