sstamellos

sstamellos

Πρέπει η Λαμία να αποκτήσει αγορά τοπικών βιολογικών προϊόντων;

Πρέπει η Λαμία να αποκτήσει αγορά τοπικών βιολογικών προϊόντων;

Με ρωτούσε προχθές ένα φίλος, γιατί η Λαμία δεν έχει αγορά τοπικών βιολογικών προϊόντων. Το θέμα δεν είναι «εκ του περισσού», όπως ίσως περνάει από το μυαλό των περισσοτέρων. Είναι ζήτημα ουσίας και αφορά στην τόνωση της τοπικής αγροτικής παραγωγής. Αρκετές πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν τέτοιες αγορές βιολογικών προϊόντων. Η Λαμία όμως όχι. Ενώ πρέπει να θυμίσω ότι πριν ακριβώς δέκα πέντε χρόνια, 4.10.2008, είχαμε κάνει στη Λαμία την Πανελλήνια Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας με μεγάλη επιτυχία και με πολλές υποσχέσεις. [http://protovoulia-ecogeorgias.blogspot.com/…/15_07.html]

 

Είναι κατανοητό ότι οι βιοκαλλιεργητές παράγουν, εκ των πραγμάτων, μικρές ποσότητες προϊόντων και βρίσκονται διαρκώς εκτός των εμπορικών κυκλωμάτων. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα προϊόντα τους να φτάσουν στις υπεραγορές της Αθήνας∙ και να μην μπορούν φυσικά να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά με τους εμπόρους και τις αλυσίδες. Δεν τους μένει άλλος τρόπος να προωθήσουν τα προϊόντα τους, παρά απευθείας στους καταναλωτές∙ και μόνο έτσι θα μπορέσουν να παράγουν ή να συνεχίσουν να παράγουν.

 

Καλές οι συμμετοχές στις διεθνείς εκθέσεις, αλλά…

Έχω ξαναπεί: είναι καλές οι συμμετοχές στις διεθνείς εκθέσεις του Μιλάνου, του Μονάχου και όλων των πρωτευουσών της Ευρώπης. Όμως αυτές οι συμμετοχές αφορούν ένα πολύ μικρό αριθμό μεγάλων παραγωγών εξαγώγιμων προϊόντων. Και το σημαντικό, οι καταναλωτές στη Λαμία αγοράζουν βιολογικά προϊόντα κυρίως εισαγόμενα από μακρινές χώρες, όπως η Κίνα και οι χώρες της Ν Αμερικής. Τα καταστήματα κυρίως διαθέτουν συσκευασμένα βιολογικά τρόφιμα, από τα οποία τα περισσότερα είναι εισαγωγής και τα οποία καλύπτονται μόνο μέσω ηλεκτρονικής πιστοποίησης.

 

Η κοιλάδα του Σπερχειού μπορεί να χαρακτηριστεί ως ζώνη βιολογικής γεωργίας και ποιοτικών προϊόντων διατροφής, γιατί έχει τις προϋποθέσεις. Αυτό θα βοηθήσει ώστε και τα νερά του Μαλιακού κόλπου να διατηρούνται καθαρά, και να αποφεύγεται η ρύπανση από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα της εντατικής καλλιέργειας.

 

Ένα ακόμα δείγμα για το πώς κινούνται τα πράγματα στο Δήμο μας

Να επισημάνω όμως ότι και αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα για το πώς κινούνται τα πράγματα στο Δήμο μας. Αναδεικνύεται το μέγεθος της αδιαφορίας σε ό,τι αφορά την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Τοπικής Οικονομίας και το πόσο «ράθυμες» είναι οι συμπεριφορές απέναντι στους μικρούς αγρότες της περιοχής. Η λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων, εκτός των πλεονεκτημάτων από την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων, είναι και ζήτημα στήριξης ενός πολύτιμου παραγωγικού τομέα, της μικρής παραγωγής, πράγμα που αφορά -και για λόγους εγγύτητας- κατ’ εξοχήν την αυτοδιοίκηση, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Το «δεν έχουμε αρμοδιότητα» είναι υπεκφυγή.

 

Το ζήτημα είναι πώς διατάσσουν, οργανώνουν, τις υπηρεσίες του Δήμου και τη δράση τους, τι μεθοδολογίες ακολουθούν, τι οδικούς χάρτες και σχέδια φτιάχνουν και στο τέλος πώς διεκδικούν, αν διεκδικούν, για να υπάρξουν κάποιες λύσεις στα αδιέξοδα των μικρών παραγωγών.

 

Λαμία, 4.10.2023

Στέφανος Σταμέλλος

2 σκέψεις για το “Πρέπει η Λαμία να αποκτήσει αγορά τοπικών βιολογικών προϊόντων;”

  1. Στέφανος Σταμέλλος

    Ευχαριστώ πολύ Βασίλη! Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται. Έχουν, τάχα, αφήσει να λύσει και αυτά τα θέματα η παγκόσμια αγορά… η ελεύθερη οικονομία και ο ανταγωνισμός με τους δήθεν κανόνες του

  2. Βασίλης Δημητρόπουλος

    ΤΙ ΩΡΑΙΑ που τα λέτε!!! Και να σκεφτείτε ότι Πολύς Κόσμος αγνοεί το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ο Πρωτογενής Τομέας της Οικονομίας ΣΤΗΡΙΖΕΙ τον Δευτερογενή (Βιομηχανία) ΚΑΙ Τριτογενή (Υπηρεσίες). ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ο Εργάτης στο Εργοστάσιο ΠΡΩΤΑ τρώει, ΥΣΤΕΡΑ κοιμάται ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ημέρα πάει στη Δουλειά του.

    Θυμάμαι πριν από 10-12 χρόνια, υπήρχε στη Γειτονιά μου (εδώ στην Καλλιθέα Αττικής) ένα μαγαζί που πωλούσε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ βιολογικά προϊόντα. Ήταν τότε με την Ρύπανση του Αισωπού ποταμού στη Βοιωτία. Αυτό το μαγαζί λοιπόν άρχισε τότε να εισάγει ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ από την Ολλανδία ΠΑΡΑΚΑΛΩ! Και ρώτησα τον Ιδιοκτήτη του Καταστήματος γιατί το κάνει αυτό και μου απήντησε ότι η ρύπανση του Αισωπού ΗΤΑΝ η Αιτία που στράφηκε στην εισαγωγή βιολογικών κρεμμυδιών.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ, το κατάστημα ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ την Λιτότητα των Μνημονίων και έβαλε λουκέτο λίγο καιρό αργότερα. ΒΛΕΠΕΤΕ, τα βιολογικά προϊόντα ΔΕΝ μπορούν να ανταγωνιστούν εκείνα της Συμβατικής Γεωργίας…

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top