sstamellos

sstamellos

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου για τον ΠΟΕ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ (ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ) ΕΝ ΟΨΗ Της ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ(ΠΟΕ) ΣΤΟ ΚΑΝΚΟΥΝ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ Από 10-14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στη συνείδηση των πολιτών, η απόρριψη των μεταλλαγμένων είναι απόλυτη:
Αντιπροσωπεύουν ανυπολόγιστο ρίσκο όχι μόνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, αλλά και για την ανεξαρτησία των αγροτών και τη διατήρηση του γενετικού πλούτου.
Ελεύθερη καλλιέργειά τους θα σήμαινε υποταγή μας σε ένα πείραμα που μετά θα είναι αδύνατο να σταματήσουμε, αφού οι γενετικές τροποποιήσεις μεταφέρονται ανεξέλεγκτα και στις άλλες καλλιέργειες.
Η επιθετική προώθηση των μεταλλαγμένων αποτελεί επίσημη πολιτική των Η.Π.Α, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Μπροστά στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα και την επιδίωξη ελέγχου της παγκόσμιας διατροφής, αγνοήθηκαν όχι μόνο οι επιστημονικές προειδοποιήσεις αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες των Η.Π.Α: 93% των Αμερικανών θέλουν να έχουν τουλάχιστον δυνατότητα επιλογής (με αντίστοιχη σήμανση), δικαίωμα που η χώρα τους δεν τους αναγνωρίζει.
Στην αντίθετη όχθη βρίσκεται ένα ευρύ φάσμα κινημάτων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από όλο τον κόσμο: περιβαλλοντικές οργανώσεις και δίκτυα καταναλωτών, κινήματα ακτιβιστών και πράσινα κόμματα, επιστημονικοί φορείς και συνδικάτα αγροτών, κερδίζουν ήδη τη μάχη της κοινής γνώμης στις περισσότερες χώρες.
Τον τελευταίο όμως καιρό, η πίεση της Κοινωνίας των Πολιτών έχει φέρει και πιο απτές νίκες:

– Κυρώθηκε η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων.
– Τίθεται σε ισχύ, με συμμετοχή 50 χωρών (χωρίς τις Η.Π.Α) το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια. Το πρωτόκολλο αυτό ρυθμίζει τη διεθνή διακίνηση των Γενετικά Τροποποιημένων («μεταλλαγμένων») και κατοχυρώνει ρητά το δικαίωμα κάθε χώρας να επικαλείται και να εφαρμόζει την Αρχή της Πρόληψης.
– Σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο), πλήθος περιφέρειες και ενώσεις αγροτών ανακηρύσσονται σε «ζώνες χωρίς μεταλλαγμένα» παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν.

Από 10 μέχρι 14 Σεπτεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει την Υπουργική του Σύνοδο, στη πόλη Κανκούν του Μεξικού. Στόχος των Η.Π.Α. και των συμμάχων τους είναι να εκτρέψουν τα θέματα των μεταλλαγμένων, από ζήτημα υγείας και βιοασφάλειας σε απλή εμπορική διαφορά, επεκτείνοντας τη δικαιοδοσία του Π.Ο.Ε και φέρνοντας έτσι το «παιχνίδι» στα μέτρα τους.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου παρακολουθώντας αυτές τις εξελίξεις και με δεδομένη την απόλυτη συναίσθηση ευθύνης που έχει για την προστασία της υγείας των πολιτών αλλά και του περιβάλλοντος του νησιού μας και έχοντας πεισθεί ότι τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να αφήνονται μόνο στην αγορά και τους καταναλωτές, ζητά από την Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Κανκούν:

• Να πραγματοποιήσει μια σοβαρή αποτίμηση των επιπτώσεων του διεθνούς εμπορίου στο περιβάλλον, την υγεία και τη φτώχεια.
• Να αναπροσανατολίσει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου ώστε αυτοί να προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη (περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ευημερία).
• Να μη διευρύνει τη δραστηριότητα του ΠΟΕ σε νέους τομείς πριν επαναπροσδιορίσει το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας του ώστε να εξυπηρετούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
• Να απορρίψει την προσφυγή των ΗΠΑ εναντίον της ΕΕ στο θέμα των μεταλλαγμένων.
• Να υιοθετήσει την Αρχή της Πρόληψης.( δεσμευτική διεθνή συμφωνία που αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των κρατών να αρνούνται τα μεταλλαγμένα βάσει της Αρχής της Προφύλαξης.)

Ειδικότερα για τη χώρα μας, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση:

Να υιοθετήσει άμεσα το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια. να ανακηρυχθεί στο σύνολο της «ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα» και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με (και προς) τις γειτονικές της χώρες.
• Να απορρίψει κάθε συζήτηση για διεύρυνση των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ μέχρις ότου γίνει μια ουσιαστική αποτίμηση των επιπτώσεων των κανόνων του διεθνούς εμπορίου στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
• Να ξεκινήσει ανοικτό διάλογο για τη διαμόρφωση των θέσεων της χώρας στον ΠΟΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top