sstamellos

sstamellos

ΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΩΡΑ

ΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΩΡΑ
Διεθνής εκστρατεία υπογραφών πίεσης από τους Ευρωπαίους Πράσινους
προς τον Πρόεδρο των Η.Π.Α.

Τον τελευταίο καιρό η μάχη για τα μεταλλαγμένα βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο:
– Με την προσφυγή των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Ευρ.Ένωσης, για το ευρωπαϊκό μορατόριουμ για τα μεταλλαγμένα.
– Με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων.
– Με την κύρωση του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια, που δίνει προτεραιότητα στην αρχή της προφύλαξης.
– Με την προοπτική της υπουργικής συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το Σεπτέμβριο στην Κανκούν του Μεξικού, όπου θα τεθούν και τα ζητήματα των μεταλλαγμένων.

Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (όπως επίσημα λέγονται τα μεταλλαγμένα) αποτελούν ένα ανυπολόγιστο ρίσκο όχι μόνο για την υγεία και τη διατροφική ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και για την ανεξαρτησία των αγροτών σε όλο τον κόσμο, καθώς και για το γενετικό πλούτο και τους φυσικούς πόρους της γεωργίας.

Για τους λόγους αυτούς οι Οικολόγοι Πράσινοι διατηρούν την απόλυτη αντίθεσή τους στα μεταλλαγμένα και στηρίζουν τη διατήρηση του Ευρωπαϊκού Μορατόριουμ, ιδιαίτερα για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων ποικιλιών. Προς το παρόν, άλλωστε, δεν υπάρχει νομική κατοχύρωση της αστικής ευθύνης των εταιριών ούτε δυνατότητα αποτελεσματικής προστασίας των συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών από επιμολύνσεις με μεταλλαγμένα γονίδια. Ανα-γνωρίζουμε, όμως, ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανση των με-ταλλαγμένων έχει σημαντικά θετικά στοιχεία και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για επέκτασή της και σε χώρες όπως οι Η.Π.Α, όπου τα μεταλλαγμένα διακινούνται ήδη ελεύθερα: είναι σαφές ότι η έλλειψη σήμανσης αναιρεί τη δυνατότητα επιλογής και αποτελεί βιασμό της θέλησης των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι αποφάσισαν να συμμετέχουν στη διεθνή εκστρατεία των Ευρωπαίων Πράσινων για επιστολές πίεσης που ζητούν από τον πρόεδρο των Η.Π.Α. να προωθήσει και εκεί τη σήμανση των μεταλλαγμένων. Μπορούμε να πάρουμε μέρος στην εκστρατεία:
– Υπογράφοντας (και στέλνοντας) το κείμενο των Πράσινων που θα βρούμε στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση
http://greens-efa.org/pdf/events/LabelGMFood/index_ENfinal.php/
– Ενημερώνοντας φίλους και γνωστούς, για να πάρουν κι αυτοί μέρος.
– Διακινώντας την ελληνική μετάφραση του κειμένου, που επισυνάπτεται στην ανακοίνωση που διαβάζετε αυτή τη στιγμή.
Η συμμετοχή μας στην εκστρατεία μπορεί να είναι ένας ακόμη τρόπος ουσιαστικής ενεργοποίησης για το ζήτημα.

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2003

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Προς τον κ. George W. Bush
Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
Λευκό Οίκο
1600 Pennsylvania Avenue
20500 Ουάσινγκτον
Η.Π.Α.

Κύριε Πρόεδρε,
Η Ευρωπαική Ένωση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κύρωσης ειδικής νομοθεσίας για υποχρεωτική σήμανση των γενετικά τροποποιημένων ειδών διατροφής. Το σκεπτικό της νομοθεσίας αυτής συνδυάζει τον βαθύτατο σεβασμό προς τη δημοκρατία με τη λογική της οικονομίας της αγοράς: να δοθεί σε κάθε πολίτη η δυνατότητα προσωπικής επιλογής. Όταν η νομοθεσία αυτή τεθεί σε ισχύ, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι σε θέση να ενημερώνονται και να επιλέγουν. Επιλέγοντας το προϊόν που θα αγοράσουν, θα βλέπουν κατά πόσο αυτό περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά ή όχι.

94% των Ευρωπαίων επιθυμούν τη σήμανση αυτή στα τρόφιμά τους: πρόκειται για στοιχείο που μάλλον δεν θα σας φανεί απροσδόκητο. Αυτό που όμως πιθανότατα θα σας προκαλέσει έκπληξη, είναι ότι και στις Η.Π.Α τη σήμανση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων επιθυμεί σχεδόν το ίδιο ποσοστό πολιτών: 93%, σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση του "ABC News", τον Ιούνιο του 2001. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, 52% των Αμερικανών θεωρούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μη ασφαλή. Δυστυχώς, οι πολίτες της χώρας σας δεν έχουν την ελευθερία να επιλέξουν κατά πόσο θα καταναλώσουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή θα τα αποφύγουν. Πρόκειται για ελευθερία που οφείλετε να τους προσφέρετε εσείς.

Ως Ευρωπαίοι συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον που εκφράζετε για τη φτώχεια και την πείνα στην Αφρική. Υποδεχόμαστε θετικά τη δέσμευσή σας για την αύξηση της βοήθειας και προσβλέπουμε στην ημέρα που η Αμερική θα φθάσει τις δαπάνες της για αναπτυξιακή βοήθεια προς τρίτες χώρες στο ίδιο ύψος με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, ή και ακόμη υψηλότερα. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες πολύ περισσότερο από ό,τι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που αυτό τον καιρό τους στέλνετε.

Στο θέμα της Αφρικής, κύριε Πρόεδρε, οφείλετε να παύσετε να διατυπώνετε ψευδείς ισχυρισμούς προς όφελος του τομέα της βιοτεχνολογίας. Υποστηρίζετε ότι η απροθυμία για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών στην Αφρική, είναι υπεύθυνη για φαινόμενα πείνας που επικρατούν εκεί. Πρόκειται απλούστατα για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, και η ισχυρότερη απόδειξη γι΄ αυτό έρχεται από τη δική σας χώρα: Οι Η.Π.Α. καλλιεργούν μεγαλύτερο ποσοστό γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Παρόλα αυτά 5,6 εκατομμύρια ενήλικων Αμερικανών και 2,7 εκατομμύρια παιδιά καταγράφονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας σας ως "πληττόμενοι από πείνα". ΄Αλλα 20 εκατομμύρια ενήλικοι και 13 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε νοικοκυριά που καταγράφονται ότι «αντιμετωπίζουν ανασφάλεια στη διατροφή τους». Ο πόλεμος κατά της πείνας εξαρτάται, όπως φαίνεται, λιγότερο από τις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες και περισσότερο από τις κατάλληλες πολιτικές.

Κύριε.Πρόεδρε,
Η χώρα σας αποκαλείται "γη των ελεύθερων ανθρώπων". Ελευθερία όμως σημαίνει δυνατότητα επιλογής, και μόνο ενημερωμένοι πολίτες είναι σε θέση να κάνουν καλή επιλογή. Εμφορούμενοι από πνεύμα αλληλεγγύης, πιστεύουμε ότι και οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα που θα απολαμβάνουν τώρα οι Ευρωπαίοι με τη νομοθεσία μας για τη σήμανση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων: το δικαίωμα, δηλαδή, να επιλέγουν.

Δώστε στους πολίτες σας δυνατότητα επιλογής, κ.Μπους: Εφαρμόστε σήμανση στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα!

(υπογραφή)

Μετάφραση: Γιώργος Ροδαφηνός
Επιμέλεια: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Scroll to Top