sstamellos

sstamellos

To SPIEGEL για τη Γενετική Μηχανική

ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΕΝΝΕΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ: ΣΧΕΔΙΟ ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

του Nils Klawitter

H Βιομηχανία προϊόντων Γενετικής Μηχανικής επιτέλους "βάζει πόδι" στην Ευρώπη. Με εξαιρετική σαφήνεια, ένα έγγραφο εσωτερικής διανομής, που δημοσίευσε το διαδικτυακό SPIEGEL ONLINE αναδεικνύει ότι το lobby της EuropaBio θέλει να καθοδηγήσει την ανάλογη πολιτική στην Ευρώπη.

Στο Αμβούργο ξεκίνησαν με τον πολτό της ντομάτας. Αμερικανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να εξαλείψουν το γονιδίωμα των σπόρων της ντομάτας. Η τραγανή ντομάτα έπρεπε να σημάνει μια τεράστια συνεισφορά στην Γενετική Μηχανική στην Βιομηχανία από το 1994. Το ότι τίποτε δεν πήγε καλά το διαπίστωσαν οι παραγωγοί ήδη πριν φορτωθεί το πρώτο φορτίο με τις θαυματουργές ντομάτες που καλλιεργήθηκαν στο Μεξικό και επρόκειτο να παραδοθούν στο Σικάγο -ότι αποστραγγίζονταν από την επιφάνεια φόρτωσης δεν ήταν παρά απλός πολτός – σύνθλιμμα ντομάτας.

Περισσότερες αστοχίες ακολούθησαν: το πρόβλημα της Πείνας στην Αφρική θα έπρεπε να έχει μετριαστεί με καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία. Κάποια σημαντική επιτυχία δεν έχει εμφανιστεί στην πράξη. Καλλιέργειες όπως η σόγια και το καλαμπόκι έχουν εισάγει γονίδια που τα κάνουν ανθεκτικά στο ζιζανιοκτόνο GLYPHOSATE -τώρα όμως παρατηρήθηκε ότι τα ζιζάνια έγιναν ανθεκτικότερα επίσης.

Μπροστά σε αυτές τις αποτυχίες και στον σκεπτικισμό σχετικά με την επιρροή της Γενετικής Μηχανικής όμως δεν σημαίνει ότι απογοητεύτηκε η σχετική Βιομηχανία – το αντίθετο: επειδή δεν μπορεί να πείσει με τα προϊόντα της, επαφίεται πλέον στην στοχευμένη πολιτική lobbying μέσα στην ίδια την έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες , τα επόμενα χρόνια . Πόσο μάλιστα έχει αυτό προχωρήσει ήδη φαίνεται ξεκάθαρα στο Εσωτερικό Έγγραφο που προέρχεται από τη γραμματεία της Europa Bio, όπως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο -SPIEGEL ONLINE. Έχει τίτλο "Μια Νέα Στρατηγική σε θέματα Γενετικής Μηχανικής" και δείχνει την έντονη βούληση της βιομηχανίας Γενετικά Τροποπ. προϊόντων να καταλάβει την Ευρωπαϊκή αγορά με γενετικά τροποποιημένα φυτά. Η EUROPA BIO αυτοαποκαλείται στο έγγραφο αυτό ως Φορέας Επιστημονικής Σκέψης (Brainstorming).

Οι κύριοι στόχοι και προοπτικές είναι η ταχύτερη κατά το δυνατόν Έγκριση διάθεσης των Γενετικά Τροποπ. προϊόντων και ο καθησυχασμός των αντιρρήσεων περί μόλυνσης των σπόρων και των τροφών σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ε.Ε. Ακριβώς αυτά είναι και τα σημεία που θα επικεντρωθεί στους επόμενους μήνες η Διαπραγμάτευση εντός των αντιπροσωπειών των χωρών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Με ιδιαίτερη σχολαστικότητα οι λομπιστες της Europa-Bio, στο έγγραφο αυτό έχουν αναλυτικά καταγράψει ποιές "ενοχλητικές λεπτομέρειες" θα πρέπει να αφαιρέσουν οι τοπικές Κυβερνήσεις – ανά χώρα – ώστε να τύχουν της στήριξης τους – για τους Γερμανούς για παράδειγμα είναι το "GAME ROOM" που θα πιστοποιεί τα προϊόντα με το σήμα "Μη Γενετικά Τροποποιημένα", ενώ για τους Γάλλους πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι απλοί ιδιώτες αγρότες είναι απόλυτα ελεύθεροι να καλλιεργήσουν το Γενετ. Τροποποιημένο καλαμπόκι.

Ακόμη όμως ένας στόχος για τη Βιομηχανία αυτή καθορίζεται: η Εθνική πολιτική Περιορισμών – Απαγορεύσεων στις καλλιέργειες που μπορεί να υπάρξει στις χώρες – μέλη της Ε.Ε. έχει προσυμφωνηθεί να μην προχωρά σε ψηφοφορίες "Εναντίον των Τεχνολογικών λύσεων – παρεμβάσεων στην τροφική αλυσίδα". Αυτό είναι φανερό ότι μεταφράζεται σε μόλυνση των τροφών δίχως διερεύνηση, όπως καταγγέλλουν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

Πράξη Ενημέρωσης των συμμετεχόντων

Η πίεση των λομπιστων φαίνεται να αποδίδει καρπούς!! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απάντηση στο έγγραφο αυτό πρέπει να πιέσει τώρα για πιο μεγάλη "διαλλακτικότητα στις συμφωνίες" των κρατών – μελών της Ε.Ε. Ακριβώς αυτό έκανε τον Νοέμβριο του 2013 ζητώντας από το Συμβούλιο των Προέδρων/ Πρωθυπουργών να αποφασίσει την Έγκριση του από καιρό αμφισβητούμενου προτύπου Γενετικού Υβριδίου καλαμποκιού με κωδικό 1507 της πολυεθνικής DU-PONT PIONEER (USA). Επομένως η αναμενόμενη από το Λόμπυ των Γενετικά Τροποποιημένων προϊόντων συζήτηση των Εθνικών αποφάσεων στις Απαγορεύσεις- Ρυθμίσεις των καλλιεργειών εμφανίζεται να ταλαντεύεται και να υποχωρεί – "τόσο υποδουλωτική και πειθήνια είναι η αποδοχή της παρέμβασης του Λόμπυ της EUROPA-BIO που είναι ιδιαίτερα επίφοβη", σχολιάζει ο HARALD EBNER, Γενετικός Μηχανικός επιστήμονας – εκπρόσωπος των Πράσινων στο Γερμανικό Κοινοβούλιο – Buntestag.

O EBNER παρατήρησε επίσης: Παραδέχεται λοιπόν η ίδια η Βιομηχανία Γενετικά τροποπ. προϊόντων ότι "πάσχει από αδυναμία Εγκρίσεων" σύμφωνα με δηλώσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει -σύμφωνα με το έγγραφο – να ξεκαθαρίσει ότι αυτό γίνεται "υπό νομική πίεση". Ο υποψήφιος για την θέση του Επιτρόπου κος TONIO το έχει επισημάνει αυτό, όπως και ο κύριοι EBNER και BORG σε πολλές συναντήσεις της Ε.Ε.

μετάφραση από το Γερμανικό κείμενο:

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/gentechnik-lobbystrategie-von-europabio-a-973630.html

Scroll to Top