sstamellos

sstamellos

Επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ Ν ΠΙΕΡΙΑΣ

Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 000, Τηλ. 23510 34 714, Φαξ: 23510 34 174
info@otoposmou.gr, ιστοχώρος: http://www.otoposmou.gr


Επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου και της προστασίας του

Παραδίνονται οι πρώτες 2.000 υπογραφές
στα αρμόδια υπουργεία και στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου
Συμμετέχουν 114 Καθηγητές Πανεπιστημίου και διδάκτορες από 23 χώρες.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λάρισα, Κολονία, Καβάλα,
Ηράκλειο Κρήτης, Πειραιάς, Ιωάννινα, Λονδίνο
οι δέκα πρώτες πόλεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή


Φίλες και φίλοι,
το Σάββατο 25 Οκτωβρίου θα σταλούν στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου, στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο και στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη, οι πρώτες 2.000 υπογραφές με τα ονόματα των συμμετεχόντων. Παρακαλώ, διαβάστε παρακάτω το κείμενο της επιστολής προς τα αρμόδια υπουργεία.

Η κοινή μας προσπάθεια μόλις τώρα έχει ξεκινήσει. Αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Συνεχίστε να συζητάτε το θέμα της νομικής προστασίας του Ολύμπου με τους φίλους σας και τους γνωστούς σας.

Εξηγείστε τους τον κίνδυνο των διανοίξεων δρόμων!

Οι διανοίξεις "αγροτικών" δρόμων προς τις ψηλές κορφές φέρουν με μαθηματική ακρίβεια το θάνατο του βουνού. Η ταχεία πρόσβαση με μηχανοκίνητα παντός είδους σε τοποθεσίες κοντά στις ψηλές κορυφές, μέσα από παράνομους "αγροτικούς" δρόμους, η ανύπαρκτη νομική προστασία του βουνού και η έλλειψη παιδείας, είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός, ένα κοκτεϊλ το οποίο φαίνεται να μεθά τον νεοέλληνα.

Κάποιοι αγροτικοί δρόμοι, αν και μαχαιριές στην καρδιά του βουνού,
οδηγούν πράγματι σε κτηνοτροφικές μονάδες και είναι απαραίτητοι.Κάποιοι άλλοι όμως οδηγούν άσκοπα στις ψηλές κορυφές, εξυπηρετώντας τα γούστα και τις προσδοκίες μικρών ομάδων.

Με τις πιέσεις ορειβατικών συλλόγων, φορέων και άλλων …φίλων της
άγριας φύσης οι δρόμοι αυτοί στο δυτικό Όλυμπο φτάνουν σήμερα
στα 2.600μ, μια ανάσα μόνο από το θρόνο του Δία.

Υποτιμά τη νοημοσύνη κάθε ανθρώπου το επιχείρημα, πως αυτός ο δρόμος έγινε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες κτηνοτρόφων.Οι δρόμοι αυτοί έφεραν τους παράνομους κυνηγούς κοντά στα αγριοκάτσικα και τους μηχανοκίνητους …ορειβάτες στα πόδια των 12 θεών. Εφεραν τον fast τουρίστα στο βουνό και την …ανάπτυξη στην περιοχή. Αρκεί ο οδηγός της μηχανής ή του αυτοκινήτου να κάνει στάση στο χωριό,
στους πρόποδες του βουνού, να βάλει 10 λίτρα βενζίνη και να αγοράσει 3-4 κουτάκια μπύρας. Τότε όλοι στην περιοχή θα αρχίσουν να τρώνε με χρυσά κουτάλια!

Ενα νέο μοντέλο ανάπτυξης, εφαρμοσμένο από μερικούς λαθροκυνηγούς,κάποιους αγροκτηνοτρόφους της τελευταίας γενιάς και έναν λαδωμένο δασάρχη. Ετσι ανοίγουν σήμερα οι "αγροτικοί δρόμοι που οδηγούν στον οικονομικό παράδεισο.

Οποιος πιστεύει, πως αυτές οι δύο κατηγορίες επισκεπτών του μυθικού βουνού, θα μπορέσουν να συνυπάρξουν στο μέλλον, κάνει λάθος. Μπορεί ο οδηγός με το μαύρο δερμάτινο να μην ενδιαφέρεται για τις εντυπώσεις που έχει προκαλέσει η παρουσία της μηχανής του στον ιάπωνα ορειβάτη. Μπορεί μάλιστα να το θεωρεί και κατόρθωμα, ότι βρέθηκε με τη γουρούνα του τόσο ψηλά. Μήπως όμως η εικόνα αυτή
θα έπρεπε να προβληματίσει τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την προστασία και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας;

Για τις εικόνες αυτές και το χάλι του βουνού, την αποκλειστική ευθύνη φέρουν η πολιτεία και οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Ο Ολυμπος κύριοι είναι ξέφραγο αμπέλι στο οποίο σήμερα μπορεί κανείς να κάνει ότι θέλει!

Να ανέβει ανενόχλητα στα 2.800μ με τη μηχανοκίνητη γουρούνα του, εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και να κατακτήσει όποιαδήποτε κορυφή. Να αλλάξει …λάδια στη μηχανή του στη Μεγάλη΄Γούρνα.

Να χτίσει το παράνομο καταφύγιό του στα 2500μ. Κι όταν κουραστεί, να ρίξει κι έναν υπνάκο…

Οσοι οραματίζονται μια τέτοια ανάπτυξη στην περιοχή, όπως επίσης όσοι ανέχονται την υπάρχουσα κατάσταση, εγκληματούν.

Ο Όλυμπος αποτελεί παγκόσμιο μνημείο της φύσης και οφείλουμε να το προστατέψουμε.

Ο Όλυμπος είναι ένας, αδιαίρετος, ανήκει σε όλους τους πολίτες και η πολιτεία
οφείλει να παρέμβει άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση και να τον προστατέψει.
Να προστατέψει τη φύση, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Ας βοηθήσουμε όλοι, εμείς οι απλοί πολίτες, όσο μπορεί ο καθένας μας.

Φιλικά

Ηλίας Τσολακίδης

ΥΓ: Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στις αρχές Σεπτεμβρίου 2009 στην τοποθεσία Μεγάλη Γούρνα στα 2.550μ, στο σημείο όπου χτίζεται το αυθαίρετο. Εκεί οδηγεί ο παράνομος δρόμος, στην καρδιά του βουνού. Φανταστείτε λοιπόν, τι έχουν να δουν τα μάτια μας, όταν λειτουργήσει αυτό το εστιατόριο-καφέ!

ΠΡΟΣ:
1. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
2. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

ΚΟΙΝ:
1. κ. Γ. Παπανδρέου, Πρωθυπουργό

Θέμα: Επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου και της προστασίας του

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, συναρμόδιοι για την προστασία του Ολύμπου

Ο Όλυμπος είναι το όρος σύμβολο του ελληνικού μύθου και της ευρωπαϊκής ιστορίας με διεθνή ακτινοβολία που συμβάλει σε υψηλό/αναβαθμισμένο επίπεδο για την τουριστική προβολή του τόπου. Είναι ταυτόχρονα και ένα μνημείο της Φύσης του ωραίου πλανήτη μας, ένα μοναδικό σύμπλεγμα χλωρίδας, πανίδας, γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών και μικροκλιμάτων. Είναι ακόμη, ένας χώρος καταφυγής, άθλησης και ψυχαγωγίας του απλού σύγχρονου ανθρώπου της κοινωνίας μας, του ανθρώπου που είναι πιεσμένος κάτω από το τσιμέντο που αδιάκριτα και άκριτα κάλυψε το ιστορικό ελληνικό τοπίο και τις ψυχές που το κατοικούν.

Είναι τέλος ένα πεδίο δοκιμής τον αντοχών και της σχέσης με τη φύση εκατομυρίων ορειβατών, περιπατητών, και εραστών της Γης από όλες τις γωνιές του πλανήτη μας.
Ο σεβασμός λοιπόν εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας και των πολιτών οφείλει να είναι δεδομένος. Αλίμονο όχι ακόμη, αφού κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να χτίζουν ανενόχλητοι αυθαίρετα, ακόμη και στο υψόμετρο των 2.500 μ., δηλαδή ακόμη και δίπλα στις υψηλότερες κορυφές του, όπου είναι δυνατόν να ανέβει κανείς οδικώς, χάρη στην προφανώς αυθαίρετη (ελπίζουμε) διάνοιξη δρόμου (βλέπε κοινοποίηση στο υπουργείο σας με fax την 14.10.2009, 15:30).

Ο Ολυμπος, δυστυχώς, όπως θα διαπιστώσετε όταν ασχοληθείτε, δεν προστατεύεται θεσμικά όπως θα έπρεπε προ πολλού να έχει συμβεί. Το 1938, οι κορυφές του οριοθετήθηκαν ως Εθνικός Δρυμός. Από το 1985 το σύνολο του γεωγραφικού του χώρου κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικός/αρχαιολογικός τόπος, χωρίς όμως να θεσμοθετηθούν ζώνες χρήσεων γης και προστασίας. Το 2004 κατατέθηκε από τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά τις ζώνες προστασίας και χρήσεων γης ενός μικρού σχετικά τμήματος του γεωγραφικού χώρου του Ολύμπου. Παρέμειναν ωστόσο στα συρτάρια των υπηρεσιών όπου απεστάλησαν.
Ως συνέπεια των ανωτέρω και με την εξαίρεση των 38.000 στρεμμάτων του έτους 1938 (!) ο Ολυμπος είναι σήμερα γυμνός απέναντι στην άκριτη εκμετάλλευση και σε επίδοξους καταπατητές του.

Με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, εδώ και ένα μήνα, βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή ψηφιακών υπογραφών στο διαδίκτυο, με κεντρικό αίτημα την άμεση επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού και της ολοκληρωμένης θεσμικής προστασίας ολόκληρου του γεωγραφικού χώρου του Ολύμπου.

Σήμερα, σας αποστέλουμε τα ονόματα των πρώτων 2.000 πολιτών από 23 χώρες του κόσμου, οι οποίοι στηρίζουν το αίτημά μας. Μεταξύ των συναιτούντων συγκαταλέγονται και 104 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι (καθηγητές πανεπιστημίων και διδάκτορες) από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική.

Η διαδικασία συλλογής ψηφιακών υπογραφών και η παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης, για την αδυναμία της χώρας μας να προστατέψει αυτό το μνημείο παγκόσμιας φυσικής ιστορίας, θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων μπορείτε να πληροφορείστε σε πραγματικό χρόνο στον ιστότοπο της ομάδας μας: http://www.ecss2006.com/topos/OLYMP0Total.asp

Ολοι εμείς που υπογράφουμε, αλλά και όλοι εκείνοι που θα συνυπογράψουν το αίτημά μας στο επόμενο χρονικό διάστημα, σας παρακαλούμε

να υπογραφεί άμεσα από τους συναρμόδιους υπουργούς η έτοιμη ήδη ΚΥΑ, που συνοδεύει την ΕΠΜ και παράλληλα να θεσμοθετηθούν με συνεργασία των δύο υπουργείων σας οι κανόνες χρήσεων γης και προστασίας για όλο τον υπόλοιπο γεωγραφικό χώρο του Ολύμπου.

να κατεδαφιστεί άμεσα το παράνομο κτίσμα στην τοποθεσία «Χριστάκη» στα 2.500μ και να κλείσει οριστικά ο παράνομος δρόμος που οδηγεί σε αυτό το σημείο.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την την προσοχή σας και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που προτίθεστε να προβείτε.

Με τιμή
Η συντονιστική επιτροπή της ομάδας «Όλυμπος»

Μανώλης Βρέντζος
Πρασκίδης Χρήστος
Βάνα Πατέρα
Νικόλαος Καραγιαννίδης
Μανώλης Παπάς
Γεωργία Τσανάκα
Νάντια Πατέρα
Ηλίας Τσολακίδης

Φίλες και φίλοι,

Η ομάδα μας συνεχίζει τη διεθνή ενημέρωση για τη νομική προστασία του Ολύμπου και την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού με τη συλλογή ψηφιακών υπογραφών στο διαδίκτυο. Σας παρακαλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή. Μπορείτε κι εσείς, τώρα, να λάβετε μέρος κάνοντας κλικ εδώ

Scroll to Top