ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ – ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ (7-8/9/2002)
To e-ecology.gr πραγματοποίησε την πρώτη φθινοπωρινή εξόρμηση στην ορεινή Ελλάδα, στην όμορφη και γοητευτική Ελλάδα. Είμαστε μια μικρή ομάδα, η Ομάδα των Έξι (Αλέκα, Βάσω, Θώμη – πρώτα οι γυναίκες – και Δημήτρης, Μπάμπης, Στέφανος) Η ορεινή Ναυπακτία ήταν πάντα στο πρόγραμμά μας με τελικό προορισμό την Αμπελακιώτισσα, ένα μικρό χωριό μετά την Ανω Χώρα στο Δήμο Αποδοτίας στην ευρύτερη περιοχή των Κραβάρων. Ρόλο σ’ αυτό έπαιξαν τα αφιερώματα του περιοδικού ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, στο οποίο έχουμε εμπιστοσύνη γι’ αυτά που γράφει και παρουσιάζει
Η διαδρομή είναι από το Ευπάλιο, Λιμνίτσα, Τερψιθέα, Ελατού, Ανω Χώρα, Αμπελακιώτισσα, 2 ώρες περίπου, 75 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο. Μπορεί κανείς να πάει κι από Παύλιανη, Στρώμη, Συκιά, Λευκαδίτι, Λιδωρίκι και να συναντήσει το δρόμο της Ναυπάκτου κάτω από τη Λιμνίτσα ή από το Κρίκελλο, Δομνίστα, Αράχωβα και Αμπελακιώτισσα, κάνοντας το γύρο της Λίμνης του Εύηνου με 15 χιλιόμετρα χωματόδρομο περίπου. Τρεις διαφορετικές προσβάσεις – διαδρομές, όλες αξιόλογες.
Η Φωκίδα και η ορεινή Ναυπακτία είναι η μικρογραφία της Ελλάδας. Όμορφες παραλίες, μικρές κοιλάδες, κολπίσκοι, νησιά, βουνά με πλούσια βλάστηση, ποτάμια, λίμνες, παραδοσιακά χωριά, αρχαιότητες. Εδώ είναι και ο «ομφαλός της γης», οι Δελφοί. Καλά λένε ότι είναι «ευλογημένος τόπος»!
Η διαμονή μας στο άνετο και φιλόξενο πανδοχείο, τις «ΔΡΥΑΔΕΣ», ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Ο ιδιοκτήτης του, ο Παναγιώτης Κανέλος, το έφτιαξε με πολύ μεράκι και γούστο. Τέσσερα συνεχόμενα σπιτάκια με ξύλινη επένδυση, με άνετο χώρο και όμορφη διακόσμηση, με όμορφο περιβάλλοντα χώρο και θέα τα γύρω βουνά. Νόστιμα σπιτικά φαγητά. Ό,τι πρέπει για ξεκούραση κι εκτόνωση
Προγραμματίσαμε να κάνουμε δύο συνολικά διαδρομές. Το Σάββατο περπατήσαμε το Φαράγγι του Κάκαβου και την Κυριακή ανεβήκαμε στην κορυφή της Τσεκούρας, που δεσπόζει πάνω από το χωριό
Ο Κάκαβος είναι το ποτάμι κάτω από την Αμπελακιώτισσα. Κατεβαίνουμε περνώντας την πλατεία του χωριού, δίπλα από την εκκλησία. Το μονοπάτι είναι πολύ αραιά σηματοδοτημένο, με μικρές ταμπελίτσες, από το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Όπως μάθαμε, δαπανήθηκαν οκτώ εκατομμύρια για την βελτίωση και τη σήμανση του μονοπατιού, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό. Σε τρία χρόνια όλα έγιναν όπως πριν!
Σε μισή ώρα περίπου, περνώντας μέσα από την πυκνή βλάστηση και τους στάβλους, φθάνουμε στο ποτάμι. Έχει αρκετό νερό και το καλοκαίρι, πράγμα που κάνει δύσκολο το πέρασμα απέναντι χωρίς γέφυρα. Αριστερά και δεξιά υψώνονται οι απότομες πλαγιές. Το μονοπάτι απομακρύνεται στην αρχή, πάνω από την κοίτη, ανεβαίνοντας στην κακοτράχαλη αριστερή πλαγιά με κατεύθυνση αντίθετη από τη ροή του νερού. Το πρώτο αυτό κομμάτι θέλει λίγο προσοχή γιατί έχει καταστραφεί από τους μικρούς χείμαρρους, που κατεβαίνουν από ψηλά.
Η συνέχειά του είναι εντυπωσιακή. Το Φαράγγι αρχίζει να κλείνει και το μονοπάτι κινείται ανάμεσα στα βράχια. Σε ορισμένα σημεία του σώζεται ακόμη το καλντερίμι, γιατί, μην ξεχνάμε, ήταν αυτό που ένωνε την Αμπελακιώτισσα με την ¶νω Χώρα και τα άλλα χωριά, ίσως και τη Ναύπακτο κι από το οποίο περνούσαν φορτωμένα ζώα. Σε μια ώρα και δέκα λεπτά περίπου φθάνουμε στο γεφύρι, ένα τοξωτό ψηλό πέτρινο γεφύρι, που πρέπει να κατασκευάστηκε τουλάχιστον 200 χρόνια πριν, ίσως και περισσότερο.
Το μονοπάτι συνεχίζει ανηφορίζοντας ανάμεσα στο ελατόδασος και την πλούσια βλάστηση για να φθάσει στην Ανω Χώρα. Η συνολική διαδρομή είναι 2,5 – 3 ώρες περίπου, ανάλογα με τις καθυστερήσεις για παρατήρηση και το περπάτημα. Αν γίνει συστηματική βελτίωση και καλύτερη σήμανση, είναι μια πολύ καλή διαδρομή για όλους, με τις εκπλήξεις του και χωρίς ιδιαίτερη κούραση.
Την άλλη μέρα, Κυριακή πρωί, πήραμε τις απαραίτητες πληροφορίες από τον Παναγιώτη και ξεκινήσαμε για την κορυφή της Τσεκούρας. Το μονοπάτι δεν είναι σηματοδοτημένο χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερη δυσκολία.
Αφήνουμε το πανδοχείο, περνάμε το μικρό γήπεδο βαδίζοντας πάνω στον αυτοκινητόδρομο, τον οποίο εγκαταλείπουμε στην επόμενη αριστερή στροφή και μπαίνουμε στο δάσος ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι. Σε πολλά σημεία συναντάμε ίχνη από παλαιό τοίχο – πεζούλι. Περνάμε τη βρύση με την κούπα και την υδρομάστευση του παλιού υδραγωγείου, από όπου υδρεύονταν το μοναστήρι, συναντάμε ξανά τον αυτοκινητόδρομο και συνεχίζοντάς τον φθάνουμε στο διάσελο. Αφήνουμε τον χωματόδρομο και κάνουμε την απότομη πλαγιά δεξιά με μεγάλη κλίση. Η κορυφή της Τσεκούρας (1728 μέτρα) έχει καταπληκτική θέα. Ανατολικά είναι η Λίμνη του Μόρνου και δυτικά η Λίμνη του Εύηνου, απέναντι τα χωριά της Αράχωβας, ενώ στο βάθος φαίνεται η οροσειρά της Καλιακούδας, στην Ευρυτανία.
Η απειλή της βροχής δεν μας αφήνει να απολαύσουμε όσο θα θέλαμε τη θέα. Η επιστροφή είναι εύκολη. Συνολικός χρόνος 3 ώρες περίπου.
Η Αμπελακιώτισσα και η ευρύτερη περιοχή έχει πλούσιο παρελθόν και ιστορία. Σήμερα επικρατεί η εικόνα της εγκατάλειψης, η εικόνα της ορεινής Ελλάδας. Δύσκολα θα υπάρξει σοβαρή ανάκαμψη. Αυτό είναι σημαντικό γι’ αυτούς που επιδιώκουν την ηρεμία και την εκτόνωση σε όμορφο φυσικό περιβάλλον.
Κι αυτό για το Δημήτρη
Οι αρχηγικές σου διαθέσεις στο βουνό (πήρες την ομάδα κι έφυγες για να μην με ακολουθήσεις!, σου είπα θα το γράψω) δεν κουράζουν απλά, όπως νομίζεις, αντίθετα ενισχύουν την άποψη ότι είσαι ένας γκρινιάρης και τίποτα άλλο. Όσο για μένα, στο βουνό είμαι ένα παιδί και τίποτα άλλο! Στο εξής η ομάδα μας θα έχει δύο αρχηγούς και στην ψηλότερη κορυφή θα ανεβαίνω εγώ! Και πρώτος!
Ορισμένες διευθύνσεις και περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή http://crystalmountain.gr/Explore/PathHercules.cfm
http://www.parembasis.gr/2000/00_01_12.htm
http://www.apodotia.gr
Δρυοκολάπτης