sstamellos

sstamellos

ΒΕΛΟΥΧΙ: ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ (ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ) ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟ

ΒΕΛΟΥΧΙ: ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ (ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ) ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ 17/11/02
————————————————-

Είχα γράψει στο παρελθόν την άποψη ότι, αντί να γίνει ένα νέο Δασικό Χωριό στη Δυτική Φθιώτιδα, ήταν προτιμότερο να διατεθούν χρήματα για υποδομές και έργα στα όμορφα χωριά της ευρύτερης περιοχής, που φθίνουν συνεχώς. Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών, οι λίγοι που απέμειναν, θέλουν να νοιώσουν την παρουσία της πολιτείας. Οι μικρές γερασμένες αυτές κοινωνίες χρειάζονται στήριξη, χρειάζονται συντροφιά, ζωή, να νοιώσουν ανθρώπους ανάμεσά τους, όχι χιλιόμετρα έξω από αυτούς, απόμακρα. Να μπορέσουν κι αυτοί με τη ζεστή τους φιλοξενία να φανούν χρήσιμοι, να διδάξουν με την πλούσια εμπειρία τους τους νεότερους. Να διδάξουν καρτερικότητα, καλοσύνη, μετριοφροσύνη αλλά και αξιοπρέπεια πραγματική.

Η φιλοξενία, η ζεστασιά και η απλότητα αυτών των ανθρώπων καμιά φορά μας εκπλήσσει. Είναι οι πατεράδες μας και οι μανάδες μας, που έμαθαν να μιλάνε με τη γη, με τα ζωντανά τους, με τα άγρια «του βουνού και του λόγγου». Που βλέπουν τις αθλιότητες της τηλεόρασης και σταυροκοπιούνται, που καρτερικά περιμένουν τα παιδιά τους από την πόλη για να κάνουν «πανηγύρι». Να γεμίσουν τα χέρια τους με τα ανεπανάληπτα αγνά προϊόντα. Τα κάστανα, τα καρύδια, τα φασόλια, το κρασί και το τσίπουρο, το τυρί, τα λάχανα, τα αυγά και τόσα άλλα

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ
Η Μεγάλη Κάψη είναι ένα από τα πιο σημαντικά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας. Παρατυμφρήστιο, αραιοκατοικημένο, με αρκετά παλιά σπίτια, στα ριζά του Βελουχιού και είναι στη σειρά:Τυμφρηστός, Μεγάλη Κάψη, Μερκάδα, Μαυρίλο, Νεοχώρι. Θυμάμαι παλιά, πριν γίνει ο δρόμος Παλιόκαστρο – Αγία Τριάδα, από το Σερμιντζέλι, το λεωφορείο μας πήγαινε στα χωριά του σημερινού Δήμου Κτημενίων από αυτή τη γραμμή και σταματούσε και στη Μεγάλη Κάψη για να αφήσει μαθητές και ταξιδιώτες, πραγματικούς ταξιδιώτες. Γιατί τότε ήταν ταξίδι να πας από την Λαμία στη Μεγάλη Κάψη, με την «Μπιρμπίλω» ή τον «Αλεξαδρή» κι αργότερα με τον «Καρτέρη», όνομα και πράγμα, και τον «Κατσαβριά», τα λεωφορεία της εποχής

Ένας από τους λόγους που επέμεινα να πάμε στη Μεγάλη Κάψη ήταν και η περιέργεια να δούμε το Δασικό Χωριό. Επιβεβαιώθηκε η αρχική μου θέση για το ανώφελο της κατασκευής σε σχέση και με το ύψος της επένδυσης. Αλλά ας αφήσουμε τη γκρίνια. Η βλάστηση είναι έντονη, όπως σ’ όλα τα χωριά, που υποφέρουν από τον μαρασμό και την παντελή έλλειψη καλλιέργειας. Έχουν δασωθεί σχεδόν όλα τα παλιά κτήματα. Πολλά από αυτά δασώθηκαν με μικρά έλατα και είναι αυτά, που τα συναντάμε ξερά στους δρόμους της Αθήνας μετά την Πρωτοχρονιά να περιμένουν το φορτηγό του Δήμου για τα σκουπίδια. Βέβαια είναι ένα σημαντικό εισόδημα για τους ντόπιους ή και τους συγγενείς τους στην πόλη. Πιστεύω μόνο πως αν γίνονταν το ίδιο συστηματική βελτίωση του δάσους για πραγματική μεθοδική υλοτομία και παραγωγή ξυλείας, το ίδιο εισόδημα θα μπορούσε να εξασφαλιστεί για τους κατοίκους όλων των ορεινών περιοχών.

Τα χωριά αυτά του Ανατολικού Βελουχιού (Τυμφρηστός, Μεγάλη Κάψη, Μερκάδα, Μαυρίλο Νεοχώρι), όπως και τα άλλα του Βόρειου (Αγία Τριάδα, Αγία Παρασκευή, Δομιανοί, Πετράλωνα) είναι καστανοχώρια. Έχουν πολλές καστανιές ήμερες, κεντρωμένες με κάστανα «κρητικά», μεγάλα και νοστιμότατα. Σ’ αυτά τα χωριά υπάρχει και σημαντικό καστανόδασος με άγριες καστανιές, που ανακατεύονται με τα έλατα και δίνουν τη δική τους ομορφιά στο δάσος και το κάνουν πλούσιο με το πλατύ φύλλωμά τους και το καστανόχωμα. Φέτος ειδικά ήταν καλή χρονιά για τις καστανιές και γέμισε ο τόπος άγρια «ακρήτικα» κάστανα, όπου και να περπατήσεις.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Φεύγουμε μέσα από το χωριό ακολουθώντας την ταμπέλα και την άσφαλτο, η οποία μετά από ένα χιλιόμετρο μας οδηγεί στο Δασικό Χωριό. Λίγο πριν το Δασικό Χωριό ακολουθούμε το τσιμεντένιο δρόμο και στη συνέχεια το δασικό μέσα από τα δέντρα, στην αρχή καστανιές και βελανιδιές και έλατα και στη συνέχεια έλατα και καστανιές και πολλές φορές πεύκα (μάλλον φυτεμένα). Δυστυχώς διασταυρώνονται πολλοί δασικοί δρόμοι, άλλοι καινούργιοι και δουλεμένοι και άλλοι παλαιοί και εγκαταλειμμένοι. Η εξήγηση βέβαια που δίνουμε γι’ αυτό είναι για την εξυπηρέτηση της υλοτομίας και όχι αυτό που μας περνάει από το μυαλό, της παράνομης κοπής των κορυφών των ελάτων για τα Χριστούγεννα.

Ακολουθούμε μια κατεύθυνση ελαφρώς προς αριστερά, πότε πάνω σε δασικούς δρόμους και πότε μέσα στο δάσος, χωρίς μονοπάτι. Η ωραία μέρα σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα του Φθινοπώρου (κιτρινοκόκκινο και βαθύ πράσινο) και την πλούσια βλάστηση κάνει τη διαδρομή πολύ ευχάριστη Φθάνουμε σε δύο ώρες περίπου στον ασφαλτόδρομο Ράχη Τυμφρηστού – Αγία Τριάδα και Φουρνά και στον προορισμό μας, που είναι οι Αγιοι Απόστολοι και οι Σαρακατσάνικες Καλύβες. Είμαστε στο γυμνό πια του Βελουχιού, κάτω από την κορυφή, δίπλα στον γνωστό για μας Βράχο και κοντά στα Καγγέλια.

Για την επιστροφή επιλέξαμε το δρόμο που οδηγεί στη στάνη, κάτω από την εκκλησία, και στη συνέχεια μέσα στο δάσος, σε μια σχετικά απότομη κατηφόρα. Συναντάμε τον παλιό δασικό δρόμο, στην αρχή του Υδραγωγείου και σε λίγο το παλιό τσιμεντένιο αυλάκι για την άρδευση των χωραφιών, τότε που οι καλλιέργειες ήταν πολλές. Αποφασίζουμε και μαζεύουμε κάστανα «ακρίτικα» (να δούμε αν θα μπορέσουμε να τα καθαρίσουμε) στερώντας τα από τα αγριογούρουνα, τα οποία ευτυχώς είναι αρκετά όπως φαίνονται από τα ίχνη τους και το θαυμάσιο έργο που επιτελούν σκαλίζοντας το έδαφος.

Φθάνουμε πάνω από την Μερκάδα και συναντάμε την άσφαλτο, που μας οδηγεί ξανά στο Δασικό Χωριό και από κει στην Μεγάλη Κάψη. Συνολικός χρόνος διαδρομής τέσσερις (4) ώρες. Μια εύκολη ευχάριστη διαδρομή με πολλές ενδιαφέρουσες εμπειρίες, πιστεύουμε για όλες τις εποχές του χρόνου

Στέφανος Σταμέλλος

Scroll to Top