sstamellos

sstamellos

Ειρήνη και Ασφάλεια (Από την Παγκόσμια Χάρτα των Πρασίνων)

Ειρήνη και Ασφάλεια

(Από την Παγκόσμια Χάρτα των Πρασίνων*)

Για μας, η έννοια της ειρήνης είναι κάτι που υπερβαίνει την απλή απουσία πολέμου. Η επιδίωξη της ειρήνης ήταν πάντα στον πυρήνα της πράσινης ατζέντας. Τα αίτια των συγκρούσεων αλλάζουν. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του ανταγωνισμού για νερό, τρόφιμα και φυσικούς πόρους, θα παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο. Οι διαφορές μεταξύ πολέμου, οργανωμένου εγκλήματος και εσκεμμένων καταπατήσεων των  ανθρώπινων δικαιωμάτων σε μεγάλη κλίμακα, γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες. Από το 2001 και μετά, ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» οδήγησε και στη διάβρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της ασφάλειας. Το εμπόριο όπλων αναπτύσσεται και παγκοσμιοποιείται, τροφοδοτούμενο από την εξαίρεσή του από τους κανόνες του Π.Ο.Ε. που απαγορεύουν τις επιδοτήσεις. Ως παγκόσμιο δίκτυο, έχουμε ζωτικό ρόλο να παίξουμε στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ τοπικών οργανώσεων που εργάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη, αλλά και στη στήριξη και διαμόρφωση των αναδυόμενων εννοιών και θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Εμείς οι Πράσινοι:

– Υποστηρίζουμε την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε. ως παγκόσμιου οργανισμού διαχείρισης συγκρούσεων και ειρηνευτικών αποστολών. Θεωρούμε ότι, εκεί που η πρόληψη αποτυγχάνει, όπως και σε καταστάσεις ολοκληρωτικών και γενικευμένων καταπατήσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και/ή γενοκτονιών, η χρήση (στρατιωτικού) καταναγκασμού ενδέχεται να δικαιολογείται μόνο εφόσον δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την πρόληψη περαιτέρω καταπατήσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και μόνο εφόσον ασκείται με εντολή του Ο.Η.Ε. Ακόμη και τότε, πάντως, θεωρούμε ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αρνηθεί συνδρομή ή σύμπραξη στην επέμβαση.

– Θα αγωνιστούμε για ενίσχυση της θέσης των χωρών του Νότου στον Ο.Η.Ε., εργαζόμενοι για την κατάργηση του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την αύξηση των χωρών-μελών που συμμετέχουν σ’ αυτό και την κατάργηση του θεσμού των μόνιμων μελών.

– Υποστηρίζουμε το προτεινόμενο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στα εγκλήματα πολέμου, θα πρέπει να συγκαταλέγονται και οι μαζικοί βιασμοί.

– Επιδιώκουμε τον περιορισμό της ισχύος του στρατιωτικο-βιομηχανικού και χρηματοοικονομικού συμπλέγματος με στόχο το δραστικό περιορισμό του εμπορίου οπλικών συστημάτων, τη διασφάλιση διαφάνειας στην παραγωγή τους και την κατάργηση των συγκαλυμμένων επιδοτήσεων προς τις στρατιωτικές βιομηχανίες.

– Θα εργαστούμε για έλεγχο και μείωση, με μακροπρόθεσμο στόχο την ολοκληρωτική κατάργηση, του διεθνούς εμπορίου όπλων και την υπαγωγή του υπό τον έλεγχο του Ο.Η.Ε. Περιλαμβάνουμε εδώ και την ολική απαγόρευση των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων, των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και των ναρκών κατά προσωπικού.

– Θα βοηθήσουμε να ενισχυθούν τα υπάρχοντα προγράμματα ειρήνης και να δημιουργηθούν νέα, που να καλύπτουν όλες τις πλευρές της οικοδόμησης μιας κουλτούρας ειρήνης. Τα προγράμματα θα περιλαμβάνουν ανάλυση των βαθύτερων αιτίων της βίας, περιλαμβανόμενης της δι-οικογενειακής βίας, καθώς και το ζήτημα του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ ανδρών και γυναικών. Θα ενισχύσουμε επίσης την εκπαίδευση για μη βίαιη επίλυση συγκρούσεων σε όλα τα επίπεδα.

– Θα επιδιώξουμε αναθεώρηση των διεθνών κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής ώστε να διασφαλιστεί επαρκής προστασία των φυσικών πόρων κατά τις συγκρούσεις.

– Θα αγωνιστούμε εναντίον κάθε Προγράμματος Αντιπυραυλικής Άμυνας από οποιαδήποτε μεμονωμένη χώρα, και θα εργαστούμε για την απαλλαγή του Διαστήματος από στρατιωτικές χρήσεις και πυρηνικά.

 

* Η Παγκόσμια Χάρτα των Πρασίνων είναι ένα κείμενο που συντάχτηκε κατά την σύνοδο των Παγκόσμιων Πράσινων στην Καμπέρα της Αυστραλίας το 2001 και εγκρίθηκε από περίπου 800 αντιπροσώπους 70 πράσινων κομμάτων από όλο τον κόσμο. Η χάρτα προβλέπει τις εξής έξι βασικές αρχές:

  • Βιωσιμότητα
  • Κοινωνική Δικαιοσύνη
  • Συμμετοχική Δημοκρατία
  • Μη Βία
  • Οικολογική Σοφία
  • Σεβασμός στη Διαφορετικότητα

Η Παγκόσμια Χάρτα των Πρασίνων επικαιροποιήθηκε στο Dakar το 2012 και στο Liverpool το 2017.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top