sstamellos

sstamellos

Αυστηρές αιτιάσεις του Αλέκου Παπαδόπουλου και οι σκοτεινές ζώνες της οικονομίας

Στην επιστολή του στους αρχηγούς των κομμάτων ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος αναδεικνύει κάποια οικονομικά στοιχεία επισημαίνοντας τον κίνδυνο της οικονομίας της χώρας το επόμενο διάστημα. Υπογραμμίζει ότι η ΕΛΣΤΑΤ πρόσφατα ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκ. Το συγκεκριμένο δημοσιονομικό στοιχείο προβλήθηκε μετ’ επιτάσεως ως δήθεν πρωτοφανές επίτευγμα, ενώ αντίθετα άλλα δημοσιονομικά στοιχεία μείζονος σημασίας προβλήθηκαν ανεπαρκώς ή αποσιωπήθηκαν παντελώς.

 

Συγκεκριμένα, αποσιωπήθηκε ότι το 2022:

 

(α) Το αποτέλεσμα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ήταν έλλειμμα 4.727 εκ. (επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού είναι η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες περιλαμβανομένων των τόκων, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες χωρίς τους τόκους).

 

(β) Το ύψος του δημόσιου χρέους σε απόλυτους αριθμούς ξεπέρασε αυτό που είχε κατά την κορύφωση της πρόσφατης κρίσης χρέους το 2011 και έφτασε τα 356.256 εκ. (171,3% του ΑΕΠ), το υψηλότερο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

 

(γ) Το ύψος του κρατικού χρέους ξεπέρασε αυτό που ήταν κατά την κορύφωση της πρόσφατης κρίσης χρέους το 2011 και έφτασε τα 400.276 εκ. (192,4% του ΑΕΠ), μακράν το υψηλότερο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

 

(δ) Οι κυβερνητικές εγγυήσεις -εν δυνάμει χρέος- ξεπέρασαν τα 29,8 δισ., μακράν οι μεγαλύτερες από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

 

(ε) Το πραγματικό ΑΕΠ υπολείπεται ακόμη του πραγματικού ΑΕΠ που είχε η χώρα πριν από την πρόσφατη κρίση χρέους (ΑΕΠ 2011: 194,2 δισ., ΑΕΠ 2022: 192,1 δισ.)

 

(στ) Το ονομαστικό ΑΕΠ είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ονομαστικό ΑΕΠ που είχε η χώρα πριν από την πρόσφατη κρίση χρέους (ΑΕΠ 2011: 203,3 δισ., ΑΕΠ 2022: 208 δισ.).»

 

Πόσο  μπορεί να αμφισβητηθούν αυτά που καταγγέλλει ο κ Παπαδόπουλος, καλοπροαίρετα υποθέτω, όπως άκουγα να λέει σήμερα ο Νικήτας Κακλαμάνης και, το σπουδαιότερο, γιατί δεν συζητήθηκαν στην προεκλογική περίοδο και φθάνουμε στις εκλογές σε ελάχιστες μέρες με σκοτεινές και γκρίζες ζώνες στην οικονομία;

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top