Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
Βρισκόμαστε στην Κύπρο λίγες μόνο μέρες μετά την ιστορική για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση "εξέγερση" του ευρωκοινοβουλίου απέναντι στην υπεροψία του José Manuel Barroso να επιμένει σε μια ακατάλληλη σύνθεση της Επιτροπής. Ο εξαναγκασμός του J. M. Barosso σε απόσυρση της πρότασής του είναι μια ιστορική στιγμή για την πολιτική και δημοκρατική συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια σημαντική νίκη του Ευρωκοινοβουλίου.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι Πράσινοι συνέβαλαν καθοριστικά στο ν’ αποδείξει το Ευρωκοινοβούλιο, με την πολιτική στάση του στο θέμα της Επιτροπής, ότι ο σημαντικός αυτός θεσμός δεν πρέπει και δεν μπορεί πλέον να παίζει το ρόλο εκείνου που έρχεται απλώς να επικυρώσει τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι μια έμπρακτη επιβεβαίωση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική και ιδιαίτερα στη δημιουργία του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Από τη θέση μου στο Ευρωκοινοβούλιο νοιώθω ότι από την οικογένεια των Πρασίνων σε αυτόν τον σημαντικό θεσμό της Ευρώπης, λείπουν σημαντικά μέλη, εκπρόσωποι των Πρασίνων από το νότο της Ευρώπης. Από την άλλη έχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα από την ήπειρο μας, νοιώθω ότι οι κοινωνίες του νότου της Ευρώπης έχουν απόλυτη ανάγκη από ισχυρά, πράσινα κόμματα, ώστε να πετύχουν την, αναγκαία πια, περιβαλλοντική και κοινωνική σύγκλιση, αναπτύσσοντας παράλληλα μια πιο βιώσιμη, οικολογικά και κοινωνικά πιο υπεύθυνη, οικονομική προοπτική. Θέλουμε να δούμε ισχυρά Πράσινα κόμματα όχι μόνο στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αλλά και στη Νότια. Θέλουμε να δούμε και στην Κύπρο ένα Πράσινο Κόμμα με σημαντική δύναμη και επιρροή στην κυπριακή κοινωνία, που να παίζει σημαντικό ρόλο και στην ευρύτερη περιοχή.
Βρισκόμαστε στην Κύπρο και λίγους, μόνο, μήνες μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια αλλά και λίγους μήνες μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Αννάν στο νησί. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αδιάφοροι ή απαθείς απέναντι σε ένα τείχος που χωρίζει ανθρώπους, κοινότητες, μια πόλη, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, το τείχος της Λευκωσίας είναι καιρός να πέσει και αυτό μέσα από πρωτοβουλίες των διεθνών οργανισμών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ανθρώπων που ζουν στις δυο πλευρές του.
Θεωρούμε την επίλυση του Κυπριακού ως ένα θέμα που αφορά τη διεθνή κοινότητα και θα έχει ευεργετικές επιδράσεις σε πολλά πεδία. Γι’ αυτό φίλες και φίλοι, η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, χαιρετίσαμε την -μετά από τελμάτωση δεκαετιών- προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με βάση τις πρωτοβουλίες του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ Ανάν και το σχέδιο που παρουσίασε. Δεν το κρύβω ότι μας ενθουσίασε η εξέγερση των Τουρκοκυπρίων καθώς και η ένθερμη υποστήριξή τους στο ευρωπαϊκό μέλλον και την προοπτική επανένωσης του νησιού. Χαιρετίσαμε το γεγονός ότι η κινητοποίηση των Τουρκοκυπρίων άνοιξε ξανά γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πολίτες του ίδίου κρατους απέδειξαν ότι μπορούν να ζήσουν μαζί και να ξεπεράσουν τα προβλήματα του παρελθόντος και αυτό μπορεί να διευκολύνει την πολιτική επίλυση του προβλήματος.
Μελετήσαμε το σχέδιο του ΟΗΕ και πήραμε δημόσια θέσεις. Δεν επιδιώκουμε να παρεμβαίνουμε και να υποδεικνύουμε σε κόμματα ή κοινωνίες τι να κάνουν αλλά από την άλλη πλευρά είμαστε ένας πολιτικός χώρος που έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να διατυπώνει ανοικτά και καθαρά τις πολιτικές του απόψεις, πολύ περισσότερο πάνω σε κρίσιμα θέματα και προβλήματα, όπως είναι το Κυπριακό.
Ίσως το σχέδιο του ΟΗΕ να μην ήταν το πιο τέλειο αλλά το βρήκαμε αρκετά ισορροπημένο ανάμεσα στις επιθυμίες και τις ανασφάλειες των δυο πλευρών και μια καλή μεταβατική διευθέτηση, μέσα στα πλαίσια ενός δημοκρατικού ομοσπονδιακού κράτους. Με τη δυναμική και την προστατευτική ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να δοθεί η ευκαιρία στις δύο κοινότητες να φθάσουν στην πραγματική συμφιλίωση και να ζήσουν με ευημερία, ασφάλεια και βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Το σχέδιο του ΟΗΕ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται όχι ως το τέλος μιας διαδικασίας αλλά ως το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα.
Κατανοούμε ότι αν και εμείς, ως Ευρωπαίοι Πράσινοι, βλέπουμε το σχέδιο Ανάν ως μια ιστορική στιγμή στην πορεία επίλυσης του προβλήματος, οι δύο κοινότητες της Κύπρου το αντιμετώπισαν και το αντιμετωπίζουν υπό το βάρος των σκληρών εμπειριών του παρελθόντος αλλά και των προοπτικών που θέλουν να έχουν για το μέλλον. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον όπου οι δύο κοινότητες θα συνεχίσουν να ζουν χωριστά. Όσο περνάει ο καιρός διαμορφώνονται δεδομένα που δύσκολα ανατρέπονται, ενώ ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της διαιώνισης της διχοτόμησης.
Τα δημοψηφίσματα έγιναν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα αποτελέσματα. Αλλά το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί, πολύ περισσότερο που η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου μεγαλώνει. Η επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος θα έχει θετικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς στην προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας και ευρύτερα των χωρών της Α. Μεσογείου.
είναι προς το συμφέρον όλων μας να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας που θα στηρίζεται στον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη καλών σχέσεων γειτονίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής. Μια δημοκρατική, Ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι προς όφελος της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα συνεργαζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες και λαοί που στο πρόσφατο παρελθόν ζήσαμε την πιο εφιαλτική σύγκρουση με εκατομμύρια νεκρούς, πρόσφυγες, απίστευτες καταστροφές. Όμως οι ευρωπαϊκοί λαοί επέλεξαν συνειδητά να διαμορφώσουν ένα κοινό μέλλον υπερβαίνοντας το παρελθόν και τα διάφορα τείχη που τους χώριζαν. Αν καταρρεύσει οριστικά το τείχος της Λευκωσίας θα μπορούμε να καυχόμαστε ότι διδαχτήκαμε πραγματικά από λάθη του παρελθόντος.
Πρέπει να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίλυση του Κυπριακού τώρα. Χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα απλό modus vivendi μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Χρειάζονται μια ουσιαστική δέσμευση, που θα ωθεί τα μέλη της μιας κοινότητας να κάνουν παραχωρήσεις στην άλλη, χρειάζονται την αμοιβαία συνεργασία, ένα κοινό όραμα και τη συναίνεση για να γίνει μια ενιαία Κυπριακή ομοσπονδιακή Δημοκρατία βιώσιμη.
Δεν μπορούμε να μην συμπαρασταθούμε στον πόθο της τουρκοκυπριακής κοινότητας να βελτιώσει άμεσα τη ζωή του, να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να συμμετάσχει στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού χώρου. Έχουμε όλοι υποχρέωση να συμπαρασταθούμε στην τουρκοκυπριακή κοινωνία στην επιθυμία της να μετατραπεί από χώρος στρατιωτικής κυριαρχίας και αδυναμίας εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, σε μια δημοκρατική πολιτεία σε ένα κομματί μιας ενωμενής Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρέωση να βοηθήσει να καλυφτεί το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Αλλά και η Ελληνοκυπριακή κοινότητα, ως πιο ευημερούσα και με μεγαλύτερες σήμερα δυνατότητες, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση, οικοδομώντας έτσι στέρεες βάσεις συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, δημιουργώντας κοινά συμφέροντα για μια ενιαία ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία, Αυτή είναι αν θέλετε μια στέρεη βάση για την αντιμετώπιση με θετικό πνεύμα των όποιων δυσκολιών εμφανιστούν στο μέλλον στη λειτουργία μιας ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Ομάδα των Πρασίνων Ευρωβουλευτών σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα θα αναλάβουν ένα πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση κοινών προοπτικών για τις δύο κοινότητες σε συνεργασία με τις δυνάμεις στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ευρώπη που επιθυμούν να στηρίξουν νέες προσπάθειες για μια ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία.