sstamellos

sstamellos

Η χώρα μας διατήρησε και διατηρεί χαρακτηριστικά λιγότερο αναπτυγμένης χώρας…

Σύμφωνα με Μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από το 2009 έως το 2019 η αύξηση της φορολογίας στη χώρα μας ήταν 8,5 μονάδες του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν μόνο 2 μονάδες του ΑΕΠ. Σε γενικές γραμμές, όσο μια χώρα αναπτύσσεται, τα έσοδά της από φόρους μετακινούνται από τους έμμεσους στους άμεσους φόρους. Η χώρα μας διατήρησε και διατηρεί χαρακτηριστικά λιγότερο αναπτυγμένης χώρας…

Με στοιχεία του 2019, στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσο όρο σε κάθε ένα ευρώ άμεσων φόρων αντιστοιχεί ένα ευρώ έμμεσων φόρων. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 2,5 ευρώ έμμεσων φόρων και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023, ακριβώς επειδή οι τιμές αυξάνονται, άρα αυξάνεται και το ποσό των έμμεσων φόρων που πληρώνουμε στο κράτος, η αναλογία τού ένα προς 2,5 που είχαμε πριν το ’23, θα γίνει ένα προς τρία!

Σύμφωνα επίσης με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2019, που δημοσίευσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από τα δηλωθέντα εισοδήματα: το 82% προέρχεται από μισθούς και συντάξεις, το 9% από ακίνητα, δηλαδή ενοίκια, και μόνο το υπόλοιπο 9% προέρχεται από αγροτικά εισοδήματα, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από τόκους και μερίσματα. Κι αυτό σε μια χώρα που το 30% του εργατικού της δυναμικού είναι αυτοαπασχολούμενοι…
[Αποσπάσματα από τη συζήτηση στο ΠΡΩΤΟ Πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταξύ της δημοσιογράφου Ευαγγελίας Μπαλτατζή και της καθηγήτριας του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, κ. Γεωργία Καπλάνογλου, η οποία εκπόνησε τη Μελέτη]

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top