sstamellos

sstamellos

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΣΤΙΣ 10.11.2008

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΣΤΙΣ 10.11.2008 !

Ο ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ…


Του Γιάννη Σχίζα

Η δίκη ξεκίνησε αισίως ενώπιον του ΣΤ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου στις 26.9.2008, δεν ολοκληρώθηκε στις 24.10.2008 και κινδυνεύει να μην τελειώσει ούτε στις 10 Νοεμβρίου, οπότε και προσδιορίστηκε η 4η κατά σειράν συνεδρίαση του δικαστηρίου ! Η «συνήθης» κατηγορούμενη τ. Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, θα αντιμετωπίσει για μια ακόμη φορά τον μηνυτή της Ιωάννη Δερμιτζάκη και την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμησης». Στις τρεις προηγούμενες ολοήμερες συνεδριάσεις, που όλοι οι παράγοντες της δίκης εύχονται πλέον να μην γίνουν περισσότερες από τέσσερεις(!), η Μ.Καραβασίλη έτυχε της εξαιρετικής νομικής υποστήριξης του Νίκου Κωνσταντόπουλου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Διαθέτοντας πάθος και ποιότητα επιχειρημάτων, οι υπερασπιστές κατήγγειλαν τον αντιπερισπασμό και τη στρεψοδικία του Υπουργείου εναντίον των αγωνιστών του περιβάλλοντος και εκφώνησαν ένα αιχμηρό κατηγορητήριο εναντίον των κατηγόρων και των υποβολέων τους…

Η δίκη ξεκίνησε στις 26.9.2008 με μια εντυπωσιακή κατάθεση ένστασης από την πλευρά της υπεράσπισης, όσον αφορά τη σαφήνεια και λογική συνοχή του κατηγορητηρίου.Τα επιχειρήματα των δύο συνηγόρων και η εύλογη υπόθεσή τους ότι το κατηγορητήριο είχε συνταχθεί «στο πόδι» και μάλιστα όχι από εισαγγελικό λειτουργό, ήλθαν να «δέσουν» με την υπόμνηση του εισαγγελέα περί του υπέρογκου φόρτου εργασίας που επωμίζονται αυτός και οι συνάδελφοί του! Τελικά η εισαγγελική «ομολογία» δεν μέτρησε στην εκτίμηση του δικαστηρίου, η ένσταση δεν έγινε δεκτή και η δίκη συνεχίστηκε με την εξονυχιστική εξέταση των μαρτύρων , κυρίως από τους υπερασπιστές της Καραβασίλη.

Το ενδιαφέρον της όλης διαδικασίας ξεπερνούσε σαφώς τα στενά χαρακτηριστικά μιας δυσφήμησης δια του τύπου και επεκτεινόταν στην κριτική αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής για το περιβάλλον. Κορυφαία από την άποψη των συντελεστών της δίκης ήταν η υπόθεση του ποταμού Ασωπού και της ρύπανσής του από βιομηχανικά απόβλητα της περιοχής των Οινοφύτων – ιδιαίτερα μάλιστα από το σουπερ-τοξικό εξασθενές χρώμιο. Η υπόθεση αφορούσε σε τελευταία ανάλυση την ποιότητα των υπέργειων και υπογείων υδάτων της μείζονος περιοχής, είχε τις ρίζες της σε διαμαρτυρίες του τοπικού τύπου ακόμη και στην εποχή της δικτατορίας, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη δεκαετία του 1990 και κορυφώθηκε δυο χρόνια μετά τον Ιούλιο του 2005, όταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αποφάσιζε την αποπομπή της Καραβασίλη παρά τον υφιστάμενο διορισμό της επί μια πενταετία…Πολλοί υποστήριζαν το 2005 ότι η υπουργική συμπεριφορά «επηρεαζόταν» από τη στάση της τότε Γενικής Επιθεωρήτριας σε δύο κρίσιμες υποθέσεις , σχετικά με παραβάσεις της πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας στο Λαγονήσι και στην Πουνταζέζα της Λαυρεωτικής. Πάντως η μεγάλης σημασίας υπόθεση του Ασωπού ποταμού, που είχε επανέλθει δραματικά στο προσκήνιο στις ημέρες της δίκης με δημοσιεύματα της «Καθημερινής», της «Ελευθεροτυπίας» και άλλων εντύπων, ήταν το κύριο θέμα του δικαστηρίου. Η απραξία του ΥΠΕΧΩΔΕ και των «Επιθεωρητών» περιβάλλοντος υπό τον Ι.Δερμιτζάκη, αποτελούσαν πανηγυρική δικαίωση των επίμαχων δηλώσεων της Καραβασίλη τον Νοέμβριο του 2007, περί απουσίας συστηματικών ελέγχων για την ρύπανση του Ασωπού…..

Το 2005 η αποπομπή της Καραβασίλη είχε προκαλέσει καταιγισμό διαμαρτυριών από οικολογικές και πολιτικές οργανώσεις, δεδομένου ότι αποκάλυπτε την ημετεροκρατική λογική του ΥΠΕΧΩΔΕ κάτω από το προσωπείο της «αμεροληψίας» στην επιλογή των επιστημονικών στελεχών του. Το 2007 ο «κριτικός αντίλογος» του ίδιου υπουργείου περιοριζόταν στην υπαγόρευση μηνύσεων και στην «δικαστική παρενόχληση» των αντιφρονούντων, ελλείψει μιας πειστικής επιχειρηματολογίας προς την κοινωνία των πολιτών. Τέλος και καθόλου ασήμαντο : Το 2008 , σε μια τόσο μεγάλη δίκη, σε μια ολομέτωπη σύγκρουση των δυνάμεων του περιβάλλοντος με τις δυνάμεις της γραφειοκρατίας και της διαπλοκής, γινόταν έκδηλη η υποτονική παρουσία και χλιαρή συμπαράσταση του Συνασπισμού και της «Αυγής» στην κατηγορούμενη και καταταλαιπωρούμενη αγωνίστρια…

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ : «Ο ΠΛΗΡΩΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΡΥΠΑΙΝΕΙ»
Ένα χρόνο μετά τον Αύγουστο του 2007, όταν για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα της ρύπανσης των υπόγειων νερών των περιοχών του Ασωπού ποταμού, η ρύπανση συνεχίζεται χωρίς να έχουν αποδοθεί ευθύνες στους ρυπαίνοντες – κατά παράβαση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη!

Ακόμα και σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι βιομηχανίες που έχουν την κύρια ευθύνη για τη ρύπανση ώστε να αναλάβουν και το πλήρες κόστος της εξυγίανσης των ρυπασμένων νερών και εδαφών καθώς και της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βλάβης που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εκφράζουν την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά περισσότερο την αρχή «ο πληρώνων συνεχίζει να ρυπαίνει».


Δημήτρης Παπαδημούλης

"Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στο σοβαρό καθήκον της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά παράλληλα δεν αντέχει και την κριτική. Όταν δεν εκδίδει ανακοινώσεις με κακόβουλους χαρακτηρισμούς (πχ κατηγόρησε οικολόγους ότι πάσχουν από «οικολογικό στραβισμό»), ευνοεί, όπως φαίνεται, και την προσφυγή στα δικαστήρια για να εμποδίσει την κριτική στο έργο της.

Η μήνυση που υπέβαλε ο –άμεσα εξαρτημένος από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ- επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, εναντίον της προκατόχου του κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, δεν περιορίζεται σε θέματα που αφορούν τον ίδιο προσωπικά, αλλά εγκαλεί την Μαργαρίτα Καραβασίλη ακόμη και για θέματα που αφορούν απευθείας στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τον κ. Σουφλιά.


ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η κριτική της κ. Καραβασίλη για τη μη έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση στο σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού, αλλά και για τα προβλήματα στο Λαγονήσι και το Λαύριο, από επιχειρηματικές επιδιώξεις με μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, εξακολουθεί να είναι και σήμερα επίκαιρη, καθώς τα ίδια προβλήματα, δυστυχώς, παραμένουν έντονα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top