ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη,
2310.222503/409770, fax 2310.421196,
e-mail: ecology-trem@nath.gr,
www.ecology-salonika.org
31.5.2012
ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙ-ΒΡΑΒΕΙΑ
Ένας ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος
Απονέμονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.
1. Το διεθνές βραβείο αλληλεγγύης απονέμεται στην κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και στο ΔΝΤ για το ανυπόκριτο ενδιαφέρον τους για τα παιδιά του Νίγηρα. Η χώρα αυτή είναι η τρίτη στον κόσμο σε εξόρυξη ουρανίου, υλικού που εμπορεύεται η γαλλική εταιρεία Areva για να προμηθεύει τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας. Τα ελάχιστα υπόγεια νερά της περιοχής των εξορύξεων έχουν μολυνθεί ολοκληρωτικά, το έδαφος έχει γεμίσει με σκόνη ουρανίου ενώ ανάλογη τύχη έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των καταυλισμών, που έχουν δημιουργηθεί χάρη των εξορύξεων. Η εταιρία ξοδεύει μόλις 0,05% από τα ετήσια έσοδά της για υγειονομική και κοινωνική φροντίδα στους ντόπιους, κυρίως για την περίθαλψη των θυμάτων του AIDS αλλά και για τον υποσιτισμό των παιδιών.
Για περισσότερα:
-http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/nuclear-reaction/left-in-the-dust-arevas-uranium-mining-in-nig/blog/11734/ και
-http://af.reuters.com/article/topNews/idAFJOE7B509620111206
2. Με ελάχιστους ψήφους διαφορά απονέμεται το βραβείο αειφόρου ανάπτυξης και εταιρικής ευθύνης στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold, «έναν από τους φθηνότερους παραγωγούς χρυσού», όπως αυτοδιαφημίζεται. Η εταιρεία εξαγόρασε τον περασμένο Δεκέμβρη με 2,4 δις δολάρια ΗΠΑ το σύνολο των μετοχών της επίσης καναδικής European Goldfields, που είχε τον έλεγχο κατά 95% της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», η οποία εκμεταλλεύεται τα ορυχεία της Β.Α. Χαλκιδικής. Μερικές μαρτυρίες για τη συμπεριφορά της Eldorado Gold στη γειτονική Τουρκία μπορούν να βρεθούν και εδώ:
http://respentza.blogspot.com/2012/04/eldorado-gold.html.
3. Το εγχώριο βραβείο πράσινης ανάπτυξης απονέμεται στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς μετά τη συμβολή του στη «σωτηρία» της χώρας ως Υπ. Οικονομικών, επιδόθηκε ως Υπ. Περιβάλλοντος σε ένα ράλι αδειοδοτήσεων δραστηριοτήτων με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ακόμη και την τελευταία μέρα ως υπηρεσιακός υπουργός. Μεταξύ αυτών, έκανε δεκτή και τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Σιθωνίας στη Χαλκιδική, εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000, που είχε απορρίψει η προκάτοχός του!
4. Το βραβείο τουριστικής πολιτικής απονέμεται από κοινού στο ΥΠΕΚΑ και τον Δήμο Ν. Προποντίδας, για την προώθηση του άριστου μοντέλου τουρισμού σε περιοχές Natura 2000 (Αγ. Μάμας). Η παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας τα προηγούμενα χρόνια γινόταν χωρίς σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, κατά παράβαση της σχετικής ΚΥΑ και οι παραλίες γέμιζαν Beach Bar! Μόνο φέτος και κατόπιν αναφορών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, ερωτήθηκε το ΥΠΕΚΑ, το οποίο, ωστόσο, εισηγήθηκε θετικά, με υπογραφή του Παπακωνσταντίνου!
Για την περσινή κατάσταση: http://ecology-salonika.org/2010/07/27/coastal-zone-in-despair/
5. Το βραβείο περιβαλλοντικής ευθύνης απονέμεται στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής ¶μυνας, που -εκτός του ότι σήμερα καθοδηγείται από τον υπερασπιστή των ρατσιστικών θυλάκων στο στρατό κ. Φράγκο Φραγκούλη- καλύπτει τους υπεύθυνους στο στρατόπεδο Καρατάσου στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι επιτρέπουν δοκιμές αρμάτων μάχης πάνω από ερείπια με πλάκες αμιάντου, διασπείροντας καρκινογόνες ίνες στον αέρα της πόλης.
http://ecogreensalonika.wordpress.com/2012/04/30/dangerous-asbestos-to-camp-karatasou/
6. Το βραβείο εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων απονέμεται από κοινού στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, καθώς με τις ενέργειές και τις παραλείψεις τους απέδειξαν ότι όχι μόνο δεν μπορούν να αλλάξουν το μοντέλο της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά προωθούν μεθοδικά την απαράδεκτη λύση της καύσης. Από τους δυο ΧΥΤΥ που προβλέπονταν για το νομό Θεσσαλονίκης, έγινε και λειτουργεί της Μαυροράχης, κι αυτός ως ΧΥΤΑ. Από τους επτά σταθμούς μεταφόρτωσης οι τρεις προϋπήρχαν κι από τους τέσσερις καινούργιους μόνο ο προβληματικός ΣΜΑ Ευκαρπίας άρχισε να υλοποιείται. Από τα τρία ΚΔΑΥ τα δύο προϋπήρχαν ενώ ο ΚΔΑΥ της Ευκαρπίας, που εγκρίθηκε σαν ενιαίο έργο με τον ΣΜΑ, η τύχη του αγνοείται. Οι δυο μονάδες μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας, μετατράπηκαν σε βιοξήρανσης και «θερμικής επεξεργασίας των δευτερογενών καυσίμων» -κάτι που σημαίνει προετοιμασία για καύση.
http://eco-solidarity.org/?p=2249