Picture of sstamellos

sstamellos

Θα σε στείλω στον εισαγγελέα…

«Θα σε στείλω στον εισαγγελέα»!

Δεν περιμέναμε να αμφισβητηθεί η δυνατότητα, το δικαίωμα και η υποχρέωση, μιας Περιφερειακής Αυτοδιοικητικής Παράταξης, να υποβάλει ερωτήματα και αναφορές, με τη μορφή ακόμα και της καταγγελίας, προς δημόσιες υπηρεσίες και αρμόδιους φορείς. Το δικαίωμα και η υποχρέωση, αν θέλετε, του ενεργού πολίτη, που εκφράζεται μέσα από συλλογικά όργανα. Και να το κάνει αυτό χωρίς να απειλείται και να προσβάλλεται ποικιλοτρόπως. «Θα σε στείλω στον εισαγγελέα»!

Αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας μας είναι ότι σε μια γραπτή ανακοίνωση/καταγγελία, δίνονται – ή δεν δίνονται, ανάλογα πώς το αντιλαμβάνεται η κάθε υπηρεσία – γραπτές απαντήσεις, αφού ελεγχθούν ως προς το περιεχόμενο και τις αιτιάσεις. Αντί γιΆ αυτό όμως τι έγινε; Παίρνει τηλέφωνο ο αρμόδιος προϊστάμενος και, στον ενικό, λες και γνωριζόμαστε από χρόνια, ούτε λίγο ούτε πολύ λέει: πώς τόλμησες! – ούτε καν πώς τολμήσατε ως παράταξη, δεν την αναγνωρίζει ως τέτοια την Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς, δεν ήθελε ούτε το όνομα να προφέρει – να συκοφαντήσεις την υπηρεσία μου. «Θα σε στείλω στον εισαγγελέα»! Πώς συκοφαντήσαμε τη δασική υπηρεσία; Γράψαμε, συνοδεύοντας την ανακοίνωση με φωτογραφίες, ότι κόπηκαν πλατάνια, γεγονός που δεν αμφισβητείται. Και το ερώτημα ήταν: αν πάρθηκαν τα μέτρα που προβλέπονται ή απαιτούνται για την προστασία των πλατάνων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. Αν πάρθηκαν τα μέτρα, αν καθαρίστηκαν και απολυμάνθηκαν τα εργαλεία και τα σκαπτικά μηχανήματα και δόθηκε το ΟΚ από τις δασικές υπηρεσίες, μπράβο και όλα καλά. Αν δεν έγινε όμως αυτό, τότε λέμε ναι, υπάρχει πρόβλημα και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν ζητήσαμε ευθύνες, ούτε μας αρέσουν τα διοικητικά μέτρα. Μας ενδιαφέρει η πρόληψη. ΓιΆ αυτό άλλωστε είμαστε εδώ, για να επιμένουμε στην πολιτική της πρόληψης και στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας δημοσιοποιώντας την άποψή μας.

Αρκεί μια απαγορευτική διάταξη του δασαρχείου, που βγήκε πριν ένα ή δύο χρόνια; Εμείς λέμε όχι. Ο ρόλος της δασικής υπηρεσίας είναι να επιβλέπει και να επεμβαίνει προληπτικά, όταν νομίζει ότι πρέπει να προσέξουν αυτοί που κάνουν τα έργα και να τους υποδείξει τι πρέπει να κάνουν. Στην περίπτωση αυτή, κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε ο αρμόδιος υπάλληλος να έχει τη γραπτή διαβεβαίωση ότι έγινε ο καθαρισμός και η απολύμανση των εργαλείων κοπής των δέντρων και των σκαπτικών μηχανημάτων.

Δείτε εδώ την ερώτηση/καταγγελία:

Κάτοικοι της Βίτωλης Μακρακώμης διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν τον τρόπο που γίνεται ο καθαρισμός των ρεμάτων στο χωριό τους. Συγκεκριμένα μηχάνημα και αλυσοπρίονα κόβουν δέντρα, κυρίως πλατάνια, σε μεγάλη έκταση, χωρίς κατά τη γνώμη τους να είναι απαραίτητο και χωρίς κάποια μελέτη. Το σημαντικότερο που επισημαίνουν είναι ο φόβος και ο κίνδυνος για την εξάπλωση της ασθένειας των πλατάνων, το μεταχρωματικό έλκος όπως λέγεται, η οποία επιβάλει την αυστηρή επίβλεψη του δασαρχείου και τον καλό καθαρισμό και την απολύμανση των μηχανημάτων πριν τις εργασίες.

Όπως είναι γνωστό, ο συνηθέστερος τρόπος διασποράς του μύκητα είναι με εργαλεία (πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια κ.λπ.) που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δέντρα και στη συνέχεια σε υγιή, όπως επίσης και με τα εκσκαπτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε "άρρωστες" περιοχές.

Τη στιγμή που η ασθένεια έχει εντοπιστεί στα πλατάνια του Σπερχειού, η λήψη των μέτρων κατά τη γνώμη μας είναι απαραίτητη, αφού μάλιστα αυτό το διάστημα γίνονται πολλές τέτοιες εργασίες σε όλη την κλίμακα της κοιλάδας του Σπερχειού και στα χωριά. Το Δασαρχείο Σπερχειάδας έχει ενημερωθεί πλήρως για την ασθένεια σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» (Δρ. Π. Τσόπελας) και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού κόλπου.
Περιμένουμε τα αποτελέσματα της καταγγελίας των κατοίκων.

Λαμία, 28.11.2020

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ

Scroll to Top